Nejlepší Mozzarella, jakou jste kdy jedli hotová za hodinu recept
- Sředně těžká přípava
- 2 porce
- 0 minut
Pro 2 porce
Ingredience
Postup přípravy
-
- Kyselinu citrónovou rozpustíte v jedné čtvrtině sklenky s vodou a ve druhé sklence si v stejném množství vody rozpustíte rostlinné syřidlo.
- Dále nalijte mléko do hrnce a v mírně rozehřátém mléce promíchejte směs z kyseliny citrónové.
- Mléko pomalu míchejte přibližně při teplotě 30 ° C. Vůbec se nelekejte, když se vám začne mléko srážet.
- Dalším krokem bude přidání rostlinného syřidla. Když mléko dosáhne teploty 40 ° C, hrnec přikryjete a nechte ho odpočívat po dobu 5 minut.
- Zatímco čekáte, můžete si připravit další hrnec s vodou, kterou přivedete k teplotě kolem 90 ° C. Všechny teploty kromě vody, můžete změřit běžným teploměrem. V hrnci už můžete vidět, jak se syrovátka začala oddělovat. Pokud má však stále nažloutlou barvu, nechte ho ještě chvíli stát.
- Až bude mít sýr mléčnou barvu, můžete jej scedit například pomocí sítka.
- Scezený sýr v cedníku se umístí do druhého hrnce s vodou, která by měla mít teplotu kolem 60 ° C, a necháte ho tam odpočívat po dobu pěti minut.
- Po pěti minutách sýr překlopíme na dřevěnou destičku. Dávejte si však pozor, stále bude horký.
- Až trošku vychladne, mírně ho osolte a promíchejte.
- Bude to vypadat jako hnětení těsta, sýr se však stáhne a vznikne z něj lesklá hromádka, jako na obrázku.
- Sýr můžete následně vytvarovat do kuliček nebo si ho nechte v celku.