Nejlepší květáková polévka s mrkví a sýrem za 30 minut hotová recept

Ingredience

  • 1 hlava středně velkého květáku rozděleného na růžičky
  • 1 strouhaná mrkev
  • 1/4 hrnku nasekaného celeru
  • 2 hrnky vody
  • 1 kostka masového nebo zeleninového bujónu (můžete nahradit tak že namísto 2 hrnků vody použijete 2 hrnky hotového vývaru)
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek strouhaného sýra čedar (můžete nahradit jiným sýrem např. GOUDOU)
  • sladká nebo pálivá paprika
8x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

  1.  Nakrájejte květák na malé růžičky. Nastrouhejte mrkev a nasekejte celer na malé kousky.
  2. Květák, mrkev a celer dejte do hrnce a zalijte vývarem nebo vodou s bujónem. Přiveďte k varu a pak dusíme 12 – 15 minut nebo dokud není zelenina změklá.
  3.  V jiném kastrolu rozpustíme na mírném plameni máslo. Vmíchejte mouku, sůl a pepř. Postupně přilévejte mléko. Přiveďte k varu a vařte za stálého míchání 2 minuty nebo dokud směs nezhoustne.
  4. Snižte plamen a vmíchejte nastrouhaný sýr. Odstavte a vmíchejte do květákové směsi. V případě potřeby dochuťte a podávejte.

data-matched-content-rows-num="1" data-matched-content-columns-num="3" data-matched-content-ui-type="image_stacked" data-ad-format="autorelaxed"