Nakládané papriky na zimu podle babičky: křupavé a sladkokyselé recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 120 minut
Jan, 21. 08. 2025

Hledáte spolehlivý recept na zavařování paprik, který vydrží celou zimu a chutná jako od babičky? Tenhle postup je jednoduchý, ze surovin, které máte doma, a výsledek je krásně křupavý, voňavý a vyváženě sladkokyselý. Skvělé k obědu, na chlebíčky i do studené kuchyně.

Pro 10 porcí

Ingredience

Na papriky:

Na nálev:

Koření do sklenic:

Dále:

Postup přípravy

  • Sterilizace sklenic Sklenice a víčka důkladně umyjte. Sklenice sušte v troubě při 100 °C asi 15 minut, víčka jen spařte vroucí vodou.
  • Příprava paprik Papriky opláchněte, odstraňte semínka a žebra. Nakrájejte na proužky nebo větší kostky podle preference. Chcete-li pikantnější verzi, přidejte do směsi i trochu feferonky.
  • Sladkokyselý nálev Do hrnce dejte vodu, sůl a cukr. Za mírného varu míchejte, až se krystalky rozpustí. Přilijte ocet a krátce provařte 1–2 minuty.
  • Naplnění sklenic Na dno každé sklenice vložte pár kuliček pepře a 1 bobkový list. Sklenice pevně naplňte paprikami po okraj (bez přílišného tlačení). Zalijte horkým nálevem tak, aby zelenina byla zcela ponořená a zůstalo cca 1 cm volného prostoru pod víčkem. Okraje sklenic otřete dosucha a ihned uzavřete.
  • Zavaření Na dno velkého hrnce dejte utěrku, naskládejte sklenice, zalijte vodou do úrovně hrdla a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a zavařujte 30 minut od okamžiku mírného varu. Poté sklenice vyjměte, dotáhněte víčka, obraťte na 5 minut dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout.
  • Skladování Po vychladnutí zkontrolujte víčka (musí být vtažená). Uchovávejte v chladu a temnu. Ideální je nechat papriky alespoň 2–3 týdny odležet, chutě se krásně propojí.

Počet porcí / výnos: cca 8–10 sklenic (0,7 l)

Celková doba přípravy: cca 2 hodiny (včetně sterilizace sklenic a zavařování)

Tipy

  • Kyselost upravte množstvím octa: na jemnější chuť použijte 5% ocet nebo snižte dávku na 250 ml.

  • Do nálevu lze přidat 1 lžičku hořčičných semínek či pár plátků česneku pro výraznější aroma.

  • Místo dlouhého varu můžete pasterizovat při 85–90 °C zhruba 20 minut.

Závěr

Nakládané papriky podle babiččina receptu jsou sázka na jistotu – křupavé, kořeněné tak akorát a výborně drží tvar i barvu. Připravte si několik vár a během zimy máte po ruce skvělou přílohu k masu, sýrům i obloženým mísám. Až je jednou ochutnáte, jiné už chtít nebudete.