Nadýchané vdolky s povidly a sněhem – klasika, která nikdy neomrzí recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 130 minut
Jan, 07. 08. 2025

Recept na tradiční kynuté vdolky s povidly a bohatým bílkovým sněhem. Podrobný postup, ingredience, celková doba přípravy a počet porcí pro dokonalou domácí pochoutku.

Vdolky s povidly a sněhem jsou opravdovou českou klasikou, která nás vrací do dob babiččiny kuchyně. Jemné, nadýchané těsto, sladká švestková povidla a lehký bílkový sníh tvoří skvělou kombinaci chutí a textur. Připravte si tyto oblíbené vdolečky o víkendu nebo kdykoli máte chuť na domácí moučník, který potěší celou rodinu.

Pro 6 porcí

Ingredience

Na kynuté těsto:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku (15 min) V malé misce smíchejte 50 ml vlažného mléka, lžičku cukru a rozdrobte droždí. Nechte stát na teplém místě, až kvásek začne pěnit (cca 10–15 min).
  • Zadělání těsta (10 min) Ve velké míse prosejte mouku, přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, rum, citronovou kůru a špetku soli. Přilijte vzešlý kvásek a zbytek mléka. Vypracujte hladké, nelepivé těsto.
  • První kynutí (60 min) Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud objem těsta nezdvojnásobí.
  • Tvarování vdolků (10 min) Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na tloušťku 2 cm. Vykrojte kolečka (průměr 7–8 cm) a uprostřed každého udělejte prstem důlek.
  • Druhé kynutí (20 min) Vdolky položte na čistou utěrku, přikryjte a nechte ještě 15–20 min kynout.
  • Smažení (10 min) V hluboké pánvi rozehřejte olej (asi do 170 °C). Vdolky smažte nejprve stranou s důlkem dolů, dokud nezezlátne, poté je otočte a dosmažte druhou stranu. Hotové nechte okapat na papírové utěrce.
  • Bílkový sníh (5 min) Z bílků a moučkového cukru ušlehejte tuhý sníh.
  • Dokončení Do každého důlku ve vdolku dejte lžíci povidel a ozdobte vrstvou bílkového sněhu.

Celková doba přípravy

  • Příprava a kvásek: 15 min

  • Zadělání těsta: 10 min

  • První kynutí: 60 min

  • Tvarování a druhé kynutí: 30 min

  • Smažení a dokončení: 15 min

  • Celkem: cca 2 hodiny 10 minut

Počet porcí

12 vdolků (4–6 porcí)

Závěr

Domácí vdolky s povidly a sněhem jsou skvělou vzpomínkou na babiččinu kuchyni. Jejich nadýchané těsto, sladká povidla a lehký sníh potěší každého milovníka tradičních českých dobrot. S trochou trpělivosti při kynutí si připravíte moučník, který neomrzí a stále chutná jako od profíka.