Škvarkové pagáče recept

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 6 porcí
  • 0 minut
Jan, 12. 06. 2024

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

    1. Na pracovní desku nebo do misky nasypeme mouku. Uprostřed uděláme důlek do níž nasypeme cukr, rozmělní droždí a zalijeme teplým mlékem.
    2. Když vyjde kvásek, vmícháme do mouky a přidáme i 1 lžíci sádla, změklé máslo, celé vejce, sůl, zbylé mléko. Mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit na ruce.
    3. Těsto poprášíme moukou a přendáme do misky. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
    4. Mleté škvarky smícháme se zbylou mastí – pokud jsou málo slané, tak dochutíme solí.
    5. Vykynuté těsto přendáme na pomoučenou pracovní desku a rozválíme na tenký plát a potřeme 1/3 škvarkové směsi.
    6. Následně těsto přendáme – spodní a vrchní okraj směrem do středu a pravý a levý okraj směrem do středu. Obrátíme a necháme 10 minut odpočívat. Tento postup ještě dvakrát zopakujeme.
    7. Poté, jak necháme těsto naposled odpočívat, rozválíme ho na tloušťku přibližně 1 – 1,5 cm a z těsta vykrajujeme jednotlivé pagáčky – můžeme použít pohár nebo vykrajovátko. Na vrch pagáčiky můžeme otisknout mřížku na protlačování brambor, abychom získali pěkný mřížový vzor.
    8. Pagáčiky přendáme na plech vyložený papírem na pečení a dokud se trouba rozehřeje, necháme je na plechu ještě podkynout (15-20 minut). Pečeme při teplotě 200 stupňů, dokud pagáčiky nejsou na povrchu zlatistohnedé.
    9. Necháme chvilku vychladnout a podáváme ještě teplé.

Doporučené články: