Luxusní a vláčné moravské koláčky, které ihned zmizí ze stolu. recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 1 porce
  • 0 minut
Tomáš, 13. 06. 2024

Pro 1 porce

Ingredience

Postup přípravy

Tak jsem včera upekla moje první Moravské koláče☺️, rcp mám od paní mamky. Občas se ale stane, že se nám při vaření, či pečení něco zkomplikuje a zarazí nás to, tak že trošku pro pobavení, co se stalo včera mě?! 😁 V rcp je psáno rozpuštěné máslo, tak jsem si ho dala na plotnu po zvolna rozpustit, ještě pár kousků zůstalo s tím, že jsem vypla hořák a dojde to samo, ale nedošlo, tak jsem hořák ještě zapálila a začala se věnovat rozinkám opláchnout, namoćit do rumu, když najednou rána jak z děla a měla jsem vymalováno😱, máslo vyprsklo a vše kolem mastné a žluté, okno, obklady, plotna,chňapky, linka, zem🤭 tak že místo pečení jsem se dala do úklidu a odmašťování🙈, pak opět pokračovala v pečení. Těsto mi krásně vykynulo, maková náplň připravená i vychladlá a tak si dělám tvarohovou náplň, uz v tvarohu smíchané vejce, cukry i rozinky namočené v rumu, když ochutnám, tak tvaroh nahořklý🤔podívám se na obal a on 4 dny po své lhůtě🙈nějak jsem ho v ledničce neuhlídala, tak že synkové mi běželi pro nový, ale v tu chvíli jsem si řekla, že ty koláče snad ani neupeču, no naštěstí upekla i když tedy povidlových mi opět pár trochu vyteklo i přesto, že jsem povidla zasypala nastrouhaným perníkem, tak jak mi bylo už jednou doporučeno, ale nevadí i tak jsou dobré. A teď konečně k receptu těsta, budeme potřebovat 1kg pol.mouky,1 Heru(rozpustit, vlažné), 2 celá vejce, 1 kostku droždí, 1 lžičku soli, 9dkg cukru, 1/2 l mléka. Z droždí, trošky cukru a mléka si necháme vzejít kvásek. Do mouky, rozklepneme vejce, osolíme, přisypeme zbytek cukru, nalijeme vlažné mléko i máslo a kvásek, zaděláme na těsto a na teplém místé necháme 1h vykynout. Po vykynutí si vždy kousek těsta odtrhneme, uděláme kuličku a na mírně pomoučeném vále uděláme placku, lžičkou dáme do prostřed trochu tvarohové náplně i s rozinkami, těsto zabalíme, uděláme opět kuličku a položíme na plech vyložený pečícím papírem, dáváme je více od sebe, protože ještě nakynou, uprostřed uděláme ďůlek, potřeme rozšlehaným vejcem a plníme makovou, povidlovou a můžem i tvarohovou náplní. Posypeme drobenkou a dáme péct cca na 180°asi tak 15-20 min. Každá trouba peče jinak, tak že si to spíš raději hlídejte. 🤗


 

Recept nám zaslala p. Blanka Kozáková.

Děkujeme 😍

 

 

 

 

Doporučené články: