Luxusní a vláčné moravské koláčky, které ihned zmizí ze stolu recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 30 porcí
  • 120 minut
Tomáš, 13. 06. 2024

Moravské koláčky jsou tradiční český dezert, který ihned zmizí ze stolu. Tento recept je zaručený rodinný poklad, který vám zajistí vláčné a lahodné koláčky s tvarohovou, makovou a povidlovou náplní. Skvěle se hodí na oslavy, ale i k pohodové kávě.

Pro 30 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na kvásek:

Na náplně:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: V trošce vlažného mléka rozpusťte droždí a cukr, a nechte kvásek vzejít.
  • Příprava těsta: Do velké mísy prosejte mouku, přidejte vejce, sůl, zbytek cukru, vlažné mléko, rozpuštěnou Heru a vzešlý kvásek. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte kynout přibližně 1 hodinu na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Tvarování koláčků: Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky, které zpracujte do kuliček. Každou kuličku lehce rozválejte na placku, naplňte tvarohovou náplní s rozinkami a zabalte opět do kuličky. Kuličky položte na plech vyložený pečicím papírem, nechte mezi nimi rozestupy, protože ještě nakynou. Uprostřed každé kuličky udělejte důlek, potřete rozšlehaným vejcem a naplňte různými náplněmi podle chuti. Posypte drobenkou.
  • Pečení: Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčky pečte 15–20 minut, dokud nezezlátnou. Každá trouba peče trochu jinak, proto je raději průběžně kontrolujte.

Tyto moravské koláčky jsou ideální ke kávě nebo jako pohoštění pro návštěvu. Navzdory občasným nehodám v kuchyni vám tento recept přinese skvělé výsledky a zaručeně potěší každého. Dobrou chuť!