Kynutý koláč s tvarohem, povidly, mákem a drobenkou – tradiční rodinná klasika recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 135 minut
Jan, 07. 08. 2025

Objevte recept na nadýchaný kynutý koláč plněný tvarohem, povidly, mákem a křupavou drobenkou. Kompletní seznam ingrediencí, postup krok za krokem, celková doba přípravy a počet porcí.

Tento kynutý koláč spojuje čtyři oblíbené chutě – jemný tvaroh, voňavá povidla, mletý mák a křupavou drobenku. Díky přídavku majonézy je těsto neuvěřitelně vláčné a snadno se s ním pracuje. Koláč je skvělou volbou pro víkendové pečení, rodinné oslavy i k odpolední kávě.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na kvásek:

Na těsto:

Na povidlovou vrstvu:

Na tvarohovou náplň:

Na dokončení:

Drobenka:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku (10 min) Do misky nalijte 50 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Nechte na teplém místě stát, až kvásek začne pěnit (5–7 min).
  • Zadělání těsta (10 min) Ve velké míse smíchejte mouku, žloutky, olej, majonézu, cukr, sůl a citronovou kůru. Přilijte vzešlý kvásek a zbytek mléka. Vypracujte hladké, nelepivé těsto.
  • Kynutí těsta (60–75 min) Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.
  • Příprava náplní a drobenky (15 min) Povidla: Promíchejte s rumem a skořicí. Tvaroh: Utřete tvaroh s vejci, cukrem a trochou mléka do hladké hmoty. Drobenka: Rukama zpracujte mouku s cukrem a máslem, až vznikne drobivá směs.
  • Sestavení koláče (5 min) Velký plech vymažte olejem a vysypte moukou. Vykynuté těsto na něj rozetřete rovnoměrně až k okrajům. Na těsto dejte vrstvu povidel, na ni rozetřete tvarohovou náplň, posypte mákem a nakonec drobenkou.
  • Pečení (30–35 min) Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C). Vložte koláč do trouby a pečte, dokud okraje nezačnou zlátnout a drobenka nebude křupavá.

Celková doba přípravy

  • Příprava kvásku a těsta: 20 min

  • Kynutí: 60–75 min

  • Příprava náplní a sestavení: 20 min

  • Pečení: 30–35 min

  • Celkem: cca 2 hodiny 15 minut

Počet porcí

12–16 porcí (dle velikosti řezu)

Závěr

Tento kynutý koláč vám nabídne měkké a vláčné těsto s kontrasty sladkého tvarohu, voňavých povidel, jemného máku a křupavé drobenky. Díky majonéze zůstane zdobená vrstva vláčná i několik dní. Podávejte s kávou, čajem nebo sklenkou mléka a dopřejte si domácí pohodu.