Křupavé bramboráky z hrubě strouhaných brambor: Klasika se silnou vůní česneku a majoránky recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 35 minut
Jan, 04. 09. 2025

Ranní jistota, která nikdy nezklame. Bramboráky z hrubě strouhaných brambor jsou křupavější na okrajích a šťavnaté uvnitř. Stačí poctivý česnek, majoránka, černý pepř a pár kuchařských drobností: hlídat konzistenci těsta a smažit na správně rozpáleném oleji.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Připravte brambory. Oloupané brambory nastrouhejte nahrubo. Pokud pustí hodně vody, lehce ji sceďte, ale škrob usazený na dně vraťte do mísy – pomůže křupavosti.
  • Umíchejte těsto. Přidejte vejce, česnek, majoránku, sůl a pepř. Zapracujte tolik hladké mouky, aby vzniklo polotekuté těsto – nemá téct jako voda, ale ani být hutné jako kaše. Pokud jsou brambory sušší, po kapkách přidejte mléko.
  • Smažte. Na pánvi rozpalte tenkou vrstvu oleje. Těsto roztírejte lžící do tenkých placek a smažte na středním až středně vyšším výkonu 2–3 minuty z každé strany do zlatavé a křupavé kůrky. Hotové kousky odkládejte na mřížku nebo papírovou utěrku.
  • Podávejte. Ihned servírujte – samotné, s kysaným zelím, zakysanou smetanou, nebo jako přílohu k pečenému masu.

Celková doba přípravy: 35–40 minut (15 minut příprava + 20–25 minut smažení)

Počet porcí: 4 (cca 12–16 bramboráků podle velikosti)

Tipy pro jistotu úspěchu

  • Testovací bramborák: První placka napoví – pokud se rozlévá a trhá, přidejte lžíci mouky; je-li příliš hutná, zjemněte lžící mléka.

  • Teplota oleje: Když bramboráky tmavnou příliš rychle, stáhněte výkon; pokud blednou a sají olej, lehce přidejte teplotu.

  • Koření na míru: Do těsta se hodí špetka kmínu nebo drcené chilli, pro bylinkovější vůni čerstvá petrželka.

Závěr

Bramboráky jsou jednoduchá klasika, která stojí na detailech: hrubé strouhání, vyvážená konzistence těsta a správná teplota smažení. Odměnou jsou tenké placky s křupavými okraji a šťavnatým středem – přesně takové, jaké chcete k snídani, obědu i večeři. Uložte si recept mezi osvědčené a klidně rovnou připravte dvojnásobnou dávku – mizí rychle.