Král mezi zákusky: Francouzský makový krémeš! recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 120 minut
Tomáš, 13. 11. 2024

Tento makový krémeš spojuje to nejlepší z medového a makového těsta, vanilkového krému a marmeládové náplně. Příprava je sice trochu delší, ale výsledek rozhodně stojí za to!

Pro 12 porcí

Ingredience

Medové těsto:

Makové těsto:

Krém:

Na vrch:

Postup přípravy

  • Medové těsto: V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, med, máslo, vejce a jedlou sodu. Vypracujte hladké těsto a rozdělte ho na dvě části. Každou část rozválejte na plát a upečte na obráceném plechu (22 x 38 cm) při 180 °C po dobu 8-10 minut. Horký plát potřete broskvovou marmeládou.
  • Makové těsto: Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s krystalovým cukrem, vodou a olejem. Přidejte mletý mák, moučkový cukr a postupně přimíchejte tuhý sníh z bílků. Nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C přibližně 20 minut.
  • Krém: Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink a nechte trochu vychladnout. Žloutky ušlehejte s máslem do pěny a postupně vmíchejte do mírně vychladlého pudinku, dokud nevznikne hladký krém.
  • Sestavení krémeše: Na první medový plát naneste polovinu krému, přikryjte makovým plátem a navršte zbývající krém. Nakonec položte druhý medový plát.
  • Zdobení: Povrch zákusku můžete ozdobit šlehačkou, čokoládovou polevou nebo bílkovým krémem podle vlastního vkusu.

Dobrou chuť!