Jemná a chutná játra – recept, po kterém si je zamilují i ti, kdo je běžně nejedí

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 30 minut
Jan, 24. 10. 2025

Mnoho lidí se játrům vyhýbá kvůli jejich výrazné chuti nebo specifické textuře. Tento recept však ukazuje, že i játra mohou být jemná, šťavnatá a chuťově vyvážená. Díky správné marinádě a šetrné úpravě získáte pokrm, který chutná i těm, kdo tvrdí, že játra nemusí.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Očištění a příprava jater Játra důkladně omyjte a namočte na 15–20 minut do studené vody, aby se odstranila krev a případná hořkost. Poté je osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na menší kousky.
  • Marináda pro jemnost V misce rozšlehejte vejce se solí, cukrem, jedlou sodou a prolisovaným česnekem. Přidejte nakrájená játra a dobře promíchejte, aby byla všechna obalena v marinádě. Nechte je odpočívat v chladničce minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc – díky tomu budou po upečení mimořádně křehká.
  • Smažení Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte dozlatova na malém množství oleje. Odložte ji stranou. Marinovaná játra obalte v mouce a v rozehřátém oleji smažte asi 3 minuty z každé strany. Nepřetlačujte je na pánvi – tak zůstanou šťavnatá. Nakonec přidejte osmaženou cibuli, přikryjte poklicí a dustě dalších 5 minut na mírném ohni.
  • Podávání Jemná játra podávejte s: bramborovou kaší, vařenou rýží s máslem, čerstvým zeleninovým salátem, nebo s nakládanými okurkami.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy: 2 hodiny 45 minut (včetně marinování)

  • Aktivní příprava: 30 minut

  • Počet porcí: cca 4 porce

Závěr

Tento recept dokazuje, že i obyčejná játra mohou chutnat výjimečně. Díky marinádě z vajíčka, česneku a jedlé sody ztratí typickou hořkost a získají jemnou, máslovou chuť. Pokud jste játra nikdy neměli rádi, po ochutnání této verze možná změníte názor. Ideální volba pro vydatný a zdravý oběd nebo večeři.