Pravý Francouzský pletenec ze sáčku z droždí, vody, mouky a cukru recept

Ingredience

  • 1 polévková lžíce sušeného droždí
  • 250 ml vody
  • 3 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 80 ml oleje
  • 1 vajíčko
  • 250 gramů mouky
  • 25 gramů sezamových semínek
4x
0 Kcal
00:00
Snadné

Postup přípravy

    1. Na přípravu budete potřebovat uzavíratelnou plastovou kapsu, ale šikovnější si poradí a postačí jim i miska.
    2. Do kapsy vložíme droždí, vodu, cukr, sůl, olej a 220 gramů mouky.  Sáček dobře uzavřeme a vymačkáme veškerý vzduch.

    3. V rukou vypracujeme těsto.
    4. Sáček umístíme do velké misky s teplou vodou a necháme ho tam přibližně 30 minut.


    5. Těsto krásné vykyne.
    6. Po půlhodině do sáčku přidáme 30 gramů zbývající mouky a dobře promícháme.
    7. Těsto necháme v teplé vodě ještě další hodinu.
    8. Když je těsto vykynuté, vyndáme ho ze sáčku a rozdělíme na tři stejné části.
    9. Z každého kousku těsta uděláme delší pás.
    10. Ze tří pásů zapleteme klasický cop.
    11. Hotový cop dáme na plech s pečícím papírem a potřeme ho vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.
    12. Troubu si předehřejeme na 150 stupňů a pletenec pečeme cca 40 minut dokud nemá zlatavý povrch.
    13. Dobrou chuť.
    14. VIDEONÁVOD