Fazolová polévka s uzeným kolenem – hutná, tradiční a skvělá i jako hlavní chod recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 180 minut
Jan, 07. 11. 2025

Fazolová polévka s uzeným kolenem patří mezi nejoblíbenější a nejvydatnější polévky středoevropské kuchyně. Díky uzenému masu, kořenové zelenině, fazolím a mléčné zápražce vzniká hustá a sytá polévka, která bez problémů nahradí i hlavní jídlo. V chladném období je tato verze ideální volbou, protože příjemně zasytí a má skvělou domácí chuť.

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Fazole propláchneme a zalijeme studenou vodou. Přidáme bobkový list a necháme namočené alespoň 3 hodiny, ideálně přes noc. Do velkého hrnce nalijeme přibližně 4 litry vody, vložíme uzené koleno a přivedeme k varu. Přidáme fazole, bobkový list a mrkev nakrájenou na drobné kostičky.
  • Po hodině vaření přidáme brambory nakrájené na kostičky a prolisovaný česnek. Párky nakrájíme na kolečka, krátce je orestujeme na oleji a vložíme do polévky. V mléce rozmícháme lžíci hladké mouky a pomalu přilijeme do polévky, aby se polévka zahustila. Osolíme, opepříme a dochutíme octem podle chuti. Pokud chceme polévku řidší, dolijeme vodu a krátce povaříme.
  • Před podáváním vyjmeme maso, nakrájíme ho a podáváme společně s polévkou.

Celková doba přípravy: cca 3 hodiny (namáčení fazolí + vaření)

Závěr

Fazolová polévka s uzeným kolenem je klasikou, která se v českých domácnostech drží po generace. Vydatná, hutná a chuťově bohatá polévka dobře zasytí a působí jako hlavní jídlo sama o sobě. Ideální volba na víkendové vaření, chladné dny i rodinný oběd.