Dýňová polévka se zázvorem a chilli.

Ingredience

NA DÝŇOVOU POLÉVKU POTŘEBUJEME:

  • 600 gramů DÝŇĚ HOKAIDO
  • 140 gramů CIBULE
  • 40 gramů ZÁZVOR
  • 100 gramů MÁSLO
  • 8 dcl (0,8 l) ZELENINOVÝ VÝVAR
  • 1,5 dcl (0,15 l) SMETANA 32%
  • SŮL
  • CHILLI
  • ZAKYSANÁ SMETANA
1x
00:00
Snadné

Postup přípravy

Poznámka

  1. PŘÍPRAVA SUROVIN
  2. a) Vezmeme si dýni HOKAIDO, kterou rozpůlíme, zbavíme vnitřku, jednu půlku rozděláme na 4  části, které snadno zbavíme slupky. Takto připravenou dýni nakrájíme na menší kostičky. Budeme potřebovat je 600 gramů na kostičky nakrájené dýně HOKAIDO.

Vnitřek dýně očistíme (oddělíme semínka, která později opražíme v troubě)

  1. b) Vezmeme CIBULE (140 gramů), kterou očistíme a nakrájíme na malé kostičky.
  2. c) Vezmeme ZÁZVOR, který očistíme a jen cca 40 gramů nakrájíme na malé kousíčky.

  3. PRAŽENÍ DÝŇOVÝCH SEMÍNEK
  4. d) Vezmeme dýňová semínka, která osolíme a rovnoměrně je rozložíme na pečící papír, který jsme umístili do pečící nádoby.

Za občasného promíchání pečeme při 180 °C cca 5- 7 minut ( dle výkonu vaší trouby)

  1. KOMPLETACE DÝŇOVÉ POLÉVKY
  2. e) Vezmeme si hrnec, který umístíme na zapnutý sporák. Do hrnce dáme MÁSLO (100 gramů), které necháme rozpustit, a následně přidáme nakrojenou cibulku, kterou mírně orestujeme.
  3. f) Přidáme nakrájený zázvor, mírně jej s cibulkou orestujeme a přidáme na kostičky nakrájenou dýni, kterou necháme chvíli restovat.
  4. g) Následně přidáme ZELENINOVÝ VÝVAR (8 dcl) a SŮL,  hrnec zakryjeme pokličkou a vaříme na mírném stupni cca 15 minut (dýně musí být měkká).
  5. h) Po uvaření obsah hrnec pomocí ručního elektrického mixéru rozmixujeme, polévku zjemníme SMETANA 32% (1,5 dcl) a přidáme CHILLI. Vše důkladně promícháme.
  6. ch) Polévku necháme vařit ještě 3-5 minut a můžeme servírovat.

4.DOKONČENÍ DÝŇOVÉ POLÉVKY

Polévku nalejeme do polévkového talíře, přidáme trošku ZAKYSANÁ SMETANA a posypeme troškou opražených dýňových semínek.

Videorecept: 

Vladimír Palička, alias Kuchař_Vláďa
JustCook.cz