Domácí masová konzerva, která vydrží celý rok recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 11 porcí
  • 240 minut
Jan, 16. 07. 2025

Tuto tradiční masovou konzervu si snadno připravíte doma z pár základních surovin. Díky dlouhé sterilizaci ve vodní lázni vydrží až 12 měsíců a je ideální pro výlety, spíž i rychlou večeři.

Pro 11 porcí

Ingredience

Volitelné:

Postup přípravy

  • Příprava masa a marinování Maso nakrájejte na kostky o velikosti cca 3 cm. V míse je promíchejte se solí, pepřem, kmínem a prolisovaným česnekem. Nechte v chladu odpočívat 24 hodin, aby se chutě prolnuly.
  • Sterilizace sklenic Sklenice (500 ml) a víčka důkladně umyjte a sterilizujte vyvařením nebo v troubě na 100 °C.
  • Plnění sklenic Do každé sklenice naplňte maso až po okraj. Pokud chcete extra šťavnatou konzervu, přidejte do sklenice 100 ml vývaru. Pevně uzavřete víčkem (bez utažení kroužku).
  • Sterilizační vaření Sklenice postavte do velkého hrnce na podložku (utěrku). Zalijte je vodou do dvou třetin výšky sklenic. Vařte na mírném plameni 180 minut. Víčka se díky tomu dobře zatáhnou.
  • Chlazení a skladování Hotové sklenice opatrně vyjměte, nechte je stát dnem vzhůru 10 minut, poté uložte na chladné, tmavé místo. Po úplném vychladnutí skladujte maximálně 12 měsíců.

Počet porcí

11 sklenic = 11 porcí (1 porce = 1 sklenice omáčky s masem)

Celková doba přípravy

  • Příprava a marinování: 60 min + 24 h odležení

  • Sterilizační vaření: 180 min

    Celkem aktivně: 4 h (plus 24 h odležení)

Závěr

Domácí masová konzerva připravená touto tradiční metodou je přírodním zdrojem vydatné chuti bez jakýchkoli konzervantů. Díky odležení a pomalé sterilizaci získává maso jemnost a aroma, které vás přesvědčí, že se na takovou domácí zásobu vyplatí vzít si čas každý rok.