Domácí majonéza z vařených vajec – rychlá a bezpečná alternativa recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 20 minut
Jan, 02. 06. 2025

Hledáte způsob, jak si vychutnat krémovou domácí majonézu, ale nechcete používat syrová vejce? Vyzkoušejte tuto lehčí verzi z vařených vajec. Výsledkem je chutná majonéza s bohatou texturou, kterou můžete použít jako dip, natírat na sendviče nebo dochutit brambory a grilovanou zeleninu.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Vaření a příprava vajec: Vložíme vejce do vroucí vody a vaříme 10 minut natvrdo. Hotová vejce zchladíme pod tekoucí studenou vodou a oloupeme.
  • Příprava základní směsi: Žloutky oddělíme od bílků a pomocí vidličky je rozmačkáme na hladkou pastu. Do vysoké nádoby nebo mixéru vložíme rozmačkané žloutky, přidáme jogurt (nebo zakysanou smetanu/řecký jogurt), dijonskou hořčici a vinný ocet (nebo citronovou šťávu).
  • Mixování majonézy: Pomocí ponorného mixéru nebo tyčového mixéru začneme směs šlehat, dokud nevznikne jednotná hmota bez hrudek. Pokud chceme extra krémovou konzistenci, za stálého mixování přilijeme po lžičkách olivový olej.
  • Dochucení: Přidáme sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti. Ochutnáme a v případě potřeby doladíme množstvím citronové šťávy (nebo polévkovou lžící jogurtu).
  • Uskladnění a servírování: Hotovou majonézu přemístíme do čisté nádoby s víčkem. Uložíme do lednice, kde vydrží 2–3 dny.

Tipy pro dokonalou chuť:

  • Pro bylinkovou variantu přimíchejte do majonézy nasekanou čerstvou pažitku, petržel nebo kopr.

  • Chcete-li pikantní chuť, přidejte lžičku nastrouhaného křenu nebo nasekané kapary.

  • Pokud chcete extra hladkou konzistenci, propasírujte krém přes jemné sítko.

Závěr

Domácí majonéza z vařených vajec je skvělou alternativou ke klasické verzi se syrovými vejci. Díky vařeným žloutkům se nemusíte obávat zdravotních rizik a přesto si užijete krémový a bohatý chuťový zážitek. Tuto majonézu můžete rychle připravit a použít jako dip k sušené zelenině, natřenou na housky nebo jako základ salátových dresinků. Pokud ji uchováte v uzavřené nádobě v lednici, vydrží vám 2–3 dny a stane se oblíbeným doplňkem každé večeře.

Celková doba přípravy

  • Příprava vajec (vaření a chlazení): 15 minut

  • Míchání a dochucení: 5 minut

  • Celkem: cca 20 minut

Počet porcí

4–6 (cca 200–250 g domácí majonézy)