Domací jahodový džem s s nízkým obsahem cukru recept

Ingredience

  • 1 kg jahody
  • 250 g cukr
  • 3 g kyselina citronová
10x
02:00
Střední

Postup přípravy

  1. Jahody omyjeme, osušíme a očistíme od zelených částí.
  2. Nakrájíme na poloviny, zasypeme cukrem a nechám 24 hod. odpočívat v chladu.
  3. Pár krát je během stání promícháme.
  4. Jahody pustí šťávu, takže se nelekněte.
  5. Před vařením do jahod zamícháme kyselinu citrónovou.
  6. Pokud džem rozdělíte do několika hrnců, džem se spíše uvaří.
  7. Džem vaříme do zhoustnutí.
  8. Džem pak slijeme do jednoho velkého hrnce, ještě vše spolu provaříme a promícháme, složíme z plamene a džem dojde.
  9. Pokud se vám zdá tekutý netřeba se bát, postupně bude džem houstnout.
  10. Horký džem naléváme do čistých sklenic a hned zavíráme.!
  11. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme je obrácené 30 min a otočíme zpět. Poklepáním po víčku zkontrolujeme, zda jsou víčka správně uzavřeny. Pokud se nám některé sklenice nepovedly správně uzavřít, vyměníme víčko a sterilujeme džem v horké koupeli.
  12. Sterilizujeme 10 minut při 90 stupních.

Poznámka

Oproti jiným receptům má tento džem opravdu jen minimum cukru a přitom je akorát slaďoučký a vynikající.