Domácí buchty s povidly: Voňavá klasika, která nikdy nezklame recept

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 10 porcí
  • 105 minut
Jan, 24. 04. 2025

Voňavé, měkoučké a plněné sladkými povidly. Přesně takové jsou tradiční české buchty, které si zamilujete po prvním soustu. Pokud hledáte recept, který připomene chutě dětství a zároveň potěší celou rodinu, jste na správném místě. Připravte si tuto nadýchanou dobrotu podle našeho osvědčeného receptu.

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava kvásku Do mísy nasypte 150 g mouky, přidejte lžíci cukru, rozdrobte droždí a zalijte 150 ml vlažného mléka. Zakryjte utěrkou, zabalte do deky a nechte 15–30 minut kynout.
  • Zadělání těsta K vzešlému kvásku přidejte zbytek mouky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vejce, zbylé mléko a rozpuštěné máslo (vše by mělo mít pokojovou teplotu). Vyšlehejte ručním mixérem do hladkého těsta. Povrch posypte moukou, zakryjte a nechte kynout 1 hodinu.
  • Tvarování buchet Těsto rozdělte na dva díly, rozválejte na cca 1 cm vysoký plát a krájejte na čtverce. Doprostřed dejte lžičku povidel nebo marmelády smíchané s ořechy a trochou škrobu. Těsto důkladně uzavřete ze všech stran.
  • Pečení Buchty sázejte uzavřenou stranou dolů na máslem vymazaný plech. Pokládejte je těsně vedle sebe a každou potřete rozpuštěným máslem. Pečte ve vyhřáté troubě na 160–180 °C dozlatova (cca 25–30 minut). Horké buchty ještě jednou potřete máslem, nechte vychladnout a před podáváním pocukrujte.

Časová náročnost a porce

  • Příprava a kynutí: cca 1 hodina 45 minut

  • Pečení: cca 30 minut

  • Celková doba: 2 hodiny 15 minut

  • Porce: přibližně 15 buchet

Závěr

Domácí buchty s povidly jsou neodolatelnou kombinací měkkého těsta a sladké náplně, která nikdy neomrzí. Hodí se na víkendové odpoledne, oslavy i jako svačina do práce. Pokud si je jednou upečete, už nebudete chtít jiné. A nejlepší na tom je, že si můžete vyhrát i s náplní podle chuti.