Dlouho jsem hledala tento recept: Toto je recept na ty nejlepší koblihy + stará finta mé babičky, díky které koblihy nenasáknou tolik oleje!
- Snadné na přípravu
- 10 porcí
- 120 minut
Tento recept na koblihy jsem měla kdysi uložený v počítači, ale po jeho ztrátě jsem na něj bohužel zapomněla. Naštěstí jsem ho před pár měsíci znovu objevila a od té doby se u nás pravidelně pečou. Koblihy jsou skvěle nadýchané, jemné a díky staré babiččině fígle, nenasáknou tolik oleje. Určitě si na nich pochutnáte!
Pro 10 porcí
Ingredience
Postup přípravy
- Příprava těsta Můžete použít domácí pekárnu nebo těsto zpracovat ručně. Začněte smícháním suchých přísad (hladká a polohrubá mouka, sušené droždí, špetka soli a moučkový cukr) v jedné misce. V druhé misce smíchejte tekuté ingredience: máslo (rozpuštěné v mikrovlnné troubě), mléko pokojové teploty, rum a žloutky (nebo žloutky a celá vejce, pokud chcete snížit jejich počet).
- Míchání těsta Tekuté přísady přidejte k suchým a dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto. Pokud máte pekárnu, nejprve do ní nasypte sypké přísady, pak přidejte tekuté a zapněte program na těsto.
- Kynutí těsta Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny a každou rozválejte na plát silný asi 1 cm. Z těsta vykrojte kruhy a nechte je pod utěrkou kynout asi 30 minut.
- Tvarování koblih Po vykynutí můžete nechat koblihy v původním tvaru nebo každou jemně promáčknout prstem, čímž vytvoříte malou jamku. Pokud chcete, můžete také tvarovat kuličky, které budou po smažení krásně nadýchané.
- Finta na smažení A teď ta tajná babiččina finta, jak koblihy nenasáknou tolik oleje: Před smažením vkládejte koblihy do rozpáleného oleje tou stranou, která je lehce oschlá (ta vrchní). Díky tomu se minimalizuje nasákání oleje.
- Smažení a plnění Koblihy smažte dozlatova, nechce je okapat na ubrousku, aby se zbavily přebytečného oleje. Po vychladnutí je naplňte povidly, ideálně do prohlubně, kterou vytvořil prst.
- Dokončení Nakonec je posypte vanilkovým a moučkovým cukrem.
Podobné recepty
Další receptySkvělé tvarohové tyčinky jsou skvělou volbou pro návštěvu i večerní křupání
chuťovky
35 minut