Čočka na kyselo: poctivý český recept, který chutná jako od babičky

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 3 porce
  • 45 minut
Jan, 15. 12. 2025

Tento recept vychází z osvědčené domácí přípravy. Výsledkem není řídká polévka ani těžká kaše, ale přesně taková čočka, jakou si většina Čechů pamatuje z dětství.

Čočka na kyselo patří k nejtradičnějším jídlům české kuchyně. Nejčastěji ji připravujeme na Nový rok pro štěstí, ale byla by škoda vařit ji jen jednou do roka. Správně udělaná čočka na kyselo má jemně krémovou konzistenci, vyváženou sladkokyselou chuť a výrazné aroma cibule, česneku a koření.

 

Pro 3 porce

Ingredience

Volitelně na zahuštění:

Postup přípravy

  • Příprava čočky Čočku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Pokud máte čas, můžete ji na 1–2 hodiny namočit, ale není to nutné. Vložte ji do hrnce, zalijte vodou tak, aby byla ponořená, přidejte velmi najemno nakrájenou červenou cibuli, prolisovaný česnek a bobkový list. Přiveďte k varu.
  • Vaření Jakmile je čočka poloměkká, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a osolte. Vařte dál, dokud není čočka měkká, ale stále drží tvar.
  • Dochucení Na malém množství tuku krátce orestujte mletou červenou papriku a ihned ji vmíchejte do čočky, aby nezhořkla. Přidejte cukr, hořčici a citronovou šťávu. Vše dobře promíchejte.
  • Zjemnění a zahuštění Nakonec vmíchejte kysanou smetanu. Pokud chcete hustší konzistenci, rozmíchejte lžičku hladké mouky v části smetany a až poté ji přidejte do hrnce. Krátce provařte, vyjměte bobkový list a dochuťte podle potřeby.

Rychlé informace o receptu

Počet porcí: 2–3 porce

Doba přípravy: 10 minut

Doba vaření: 35–40 minut

Celkový čas: cca 45 minut

Jak čočku na kyselo podávat

Čočku na kyselo můžete servírovat klasicky:

  • s vařeným vejcem

  • s klobásou nebo uzeným masem

  • s čerstvým chlebem nebo rohlíkem

Skvěle chutná i druhý den, kdy se chutě ještě více propojí.