Chytrý koláč - do trouby vložíte jedno těsto a vyndáte dezert s třemi vrstvami recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 1 minuta
Tomáš, 13. 06. 2024

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Máslo dáme před přípravou rozpustit, ale musí být vychlazené, když s ním pracujeme, stejně dobře vychlazené musí být i mléko.
  • Je dobré, když jsou žloutky pokojové teploty a bílky naopak vychlazené.
  • Žloutky spolu s cukrem vyšleháme do pěny. Hmota by měla zdvojnásobit svůj objem.
  • Postupně přidáváme rozpuštěné máslo, mléko a vanilkové aroma.
  • Za stálého šlehání do směsi vmícháme i mouku. Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh a postupně ho ručně vmícháme do žloutkové hmoty.
  • Těsto má tekutou konzistenci. Teď už stačí jen vylít ho na plech, který jsme si předtím vymastili a vysypali moukou.
  • Těsto vložíme do vyhřáté trouby na 175 stupňů a pečeme asi 40 minut.
  • Zákusek je připraven, když je na vrchu zlatavý (mohou se objevit i praskliny).
  • Nebojte se, pokud se vám střední část zdá tekutá, zákusek během chladnutí zhoustne a bude přesně takový, jaký má být.
  • Když zákusek vychladne, vložíme do chladničky a podáváme ho dobře vychlazený.

Plech 30 x 40 cm

Aby se nám koláček správně vydařil, je nutné dodržet přesný postup a také teplota přísad je velmi důležitá.