Pravý český trdelník recept
- Snadné na přípravu
- 4 porce
- 120 minut
Pro 4 porce
Ingredience
Postup přípravy
- Rozpusťte si droždí v teplém mléce, nechte jej tak 5 minut a přikryjte ho hadříkem nebo jinou tkaninou.
- Taje si máslo, vylijte ho do misky a nechte ho vychladnout.
- V druhé misce si smíchejte žloutky s polovinou cukru a následně je přidejte k máslu.
- Nyní tam můžete nalít i mléko s droždím.
- Dejte si do mouky špetku soli a prosejeme ji přes sítko.
- Pomalu ji za stálého míchání přidávejte do směsi, aby tam bylo co nejméně hrudek.
- Vypracujte si těsto a nechte ho odstát 30 minut na teplém místě.
- Zatímco těsto vykyne, rozemele si ořechy v mixéru, přidejte zbylý cukr a skořici.
- Před pečením si kolem kartonových válců omotejte alobal nebo potravinářskou fólii a namažte si je olejem až po vrch fólie.
- Vezměte si těsto a rozdělte ho na 8 kousků.
- Vyválejte si je do tvaru klobás o tloušťce 1,5 cm a omotejte je na váleček tak, aby vám vznikl tvar válce.
- Potřete těsto s lehce vyšlehané bílky, posypte oříšky a skořicí.
- Válečky si položte na hrany formy tak, aby se nedotýkaly její dna.
- Trdelník pečte 25-30 minut v troubě při teplotě 180 stupňů.