Čerstvá domácí rajčatová omáčka, tajný italský recept

Ingredience

  • 2.3 kg čerstvých rajčat oloupaných a zbavených semínek (Rajčata snadno oloupete
  • pokud vršek naříznete do X a na 10 vteřin ponoříte do vařící vody a poté do ledové. Slupka se pak sloupne téměř sama.)
  • 1 mrkev (1/2 nastrouhejte a přidejte do omáčky a druhou polovinu přidejte před koncem vaření a potom vyjměte.)
  • ¼ hrnku olivového oleje (nebo loje)
  • 3 střední cibule
  • nakrájené na kostičky
  • 8 stroužků čerstvého česneku (nebo více podle chuti) nasekaného najemno
  • ⅓ hrnku čerstvé bazalky
  • nasekané najemno
  • 1 snítku čerstvého tymiánu (nebo ½ čajové lžičky sušeného)
  • 1 snítku čerstvého oregana (nebo 1 čajovou lžičku sušeného oregana)
  • 2 bobkové listy (po vaření odstraňte)
  • 2 snítky petržele (nebo 1 čajovou lžičku sušené)
  • 1 lžíci medu
  • 1 čajovou lžičku soli
6x
0 Kcal
00:00
Snadné

Postup přípravy

  1. Nalijte olivový olej do velkého polévkového hrnce rozpáleného na střední teplotu.
  2. Přidejte cibuli na kostičky, česnek a nastrouhanou mrkev.
  3. Opékejte 6-8 minut nebo dokud cibule nezesklovatí a nezkřehne.
  4. Přidejte rajčata, nasekanou bazalku, oregano, tymián, bobkový list, petržel a sůl.
  5. Vařte zvolna na nízké teplotě 2-3 hodiny nebo dokud omáčka nezhoustne nebo nezačne tmavnout.
  6. Na posledních 30 minut přidejte mrkev, absorbuje kyselost.
  7. Vyjměte bylinky a mrkev.
  8. Volitelně: Pomocí ponorného mixéru rozmixujte do hladka. (Pokud chcete hustější omáčku, tento krok vynechte.)
  9. Použijte ji okamžitě nebo skladujte maximálně 1 týden v ledničce, případně zavařte podle návodu pro zavařování rajčatových produktů.