Bulharský slaný koláč Banica (Banitsa) recept

Ingredience

  • 500 gramů listového těsta
  • 300 gramů sýra (například balkánský)
  • 4 vajíčka
  • 150 gramů rozpuštěného másla
  • 200 gramů zakysané smetany
  • 2 vajíčka
4x
0 Kcal
00:00
Snadné

Postup přípravy

  1. Listové těsto si rozmrazíme, případně ho vyjmeme z lednice, pokud je jen chlazené. Rozdělíme ho na části.
  2. V misce si smícháme sýr s vajíčky.
  3. Plech si potřeme rozpuštěným máslem a utlumila ho jednou vrstvou těsta.
    To potřeme máslem. Na těsto dáme vrstvu sýru a na vrch opět vrstvu těsta, které opět potřeme máslem.
  4. Těsto můžeme srolovat nebo jen navrstvit a nakrájíme na čtverce, aby se nám pokrm lépe servíroval.
  5. Je to zcela na vás. Jako poslední vrstva by měla jít sýrová. Celé to zalijeme kysanou smetanou s vajíčky, tak, jako při francouzských bramborách.
  6. Hornici pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia alespoň 30 až 35 minut.