Netradiční bramborové pagáče posypané strouhaným sýrem! Připravené za 30 minut! recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 125 minut
Tomáš, 03. 01. 2025

Brambory jsou stálicí české kuchyně, ale tento recept vás inspiruje k jejich netradičnímu využití. Bramborové pagáče, tedy slané dortíky, se hodí jako příloha, ale můžete je servírovat i samostatně. Křupavá kůrka a voňavý sýr na povrchu zaručují, že si je zamilujete!

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava brambor a těsta: Brambory uvařte ve slané vodě, poté je oloupejte a rozmixujte na jemnou kaši. Droždí rozmíchejte v teplém mléce s špetkou cukru a nechte vzejít kvásek (asi 10 minut).
  • Míchání těsta: Ve velké míse smíchejte mouku, bramborovou kaši, vzešlý kvásek, zbytek mléka, olej a špetku soli. Vypracujte hladké těsto a nechte jej kynout na teplém místě přikryté utěrkou po dobu 45 minut.
  • Druhé kynutí: Do vykynutého těsta zapracujte rozpuštěné máslo a nechte jej kynout dalších 30 minut.
  • Tvarování pagáčů: Těsto rozválejte na tloušťku asi 1 cm a pomocí vykrajovátka nebo skleničky vytvořte kolečka. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečení: Kolečka pomažte rozšlehaným vejcem a posypejte strouhaným sýrem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut, dokud nezezlátnou.
  • Servírování: Podávejte teplé jako přílohu nebo hlavní chod se zeleninovým salátem či oblíbenou omáčkou.

Tipy:

  • Pro výraznější chuť můžete do těsta přidat najemno nasekané bylinky, například pažitku nebo petrželku.
  • Pokud preferujete méně syté pagáče, použijte polotučné mléko a sýry s nižším obsahem tuku.

Dobrou chuť!