7denní chlebíček od babičky: Recept na vláčný domácí chléb, který vydrží recept

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 6 porcí
  • 20 minut
Tomáš, 28. 05. 2024

Tento tradiční recept na domácí chléb, který se u nás dědí po generace, vás překvapí svou jednoduchostí, chutí a dlouhou trvanlivostí. Říká se mu „7denní chlebíček“, protože i po několika dnech zůstává měkký a chutný. Přírodní fermentace a poctivá příprava z něj dělají ideální pečivo na celý týden.

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava kvásku V malé misce smíchejte droždí s trochou teplé vody a špetkou cukru. Nechte asi 10 minut stát, dokud nezačne pěnit.
  • Vypracování těsta Do větší mísy nasypte mouku, sůl, kmín a přilijte připravený kvásek. Postupně přidávejte zbytek vody a hněťte těsto tak dlouho, dokud nebude hladké a nelepivé. Přikryjte utěrkou a nechte kynout alespoň 3 hodiny na teplém místě.
  • Tvarování a pečení Z vykynutého těsta vytvořte bochník a přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 250 °C. Vložte chléb a pečte 15 minut. Poté teplotu snižte na 220 °C a dopékejte dalších 35 minut.
  • Finální úprava Ihned po vytažení z trouby potřete chléb vodou, aby získal lesklou a měkčí kůrku. Nechte vychladnout na mřížce.

Celková doba přípravy

  • Příprava kvásku a těsta: 20 minut

  • Kynutí: minimálně 3 hodiny

  • Pečení: 50 minut

  • Celkem: přibližně 4 hodiny 10 minut

Závěr receptu

Tento babiččin chléb vás přesvědčí, že domácí pečivo nemusí být složité. Díky dlouhému kynutí má krásně nadýchanou střídku plnou vzduchových bublinek a výraznou chuť. Hodí se k polévkám, pomazánkám nebo jen tak s máslem. Nejlépe chutná čerstvý, ale výborný je i po několika dnech.