Stačí malá změna ve vašem jídelníčku a podaří se vám shodit kilogramy navíc, zlepší se vám trávení, upraví cholesterol, hladina cukru v krvi a zlepší celkové zdraví.
Stačí je rozdrtit nebo nechat krátce nabobtnat v teplé vodě a máte perfektní náhradu klasické mouky.
Co dokážou ovesné vločky?
- předcházejí zácpě
- prospívají zraku (obsahují lutein)
- na živiny nejbohatší obilnina
- stimuluje metabolismus (ideální volba k snídani)
- obsahují vitamíny skupiny B, železo, vápník a fosfor
- optimalizují činnost tenkého střeva
- zasytí a energii uvolňují postupně, pomohou vám zhubnout zdravě
- snižují riziko kardiovaskulárních chorob, posilují srdce a cévy
- tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy
- snižují cholesterol
- prevence cukrovky, stabilizují hladinu cukru v krvi
- jsou velmi nápomocné pokud berete antibiotika, zejména díky vitamínům skupiny B,
- prevence rakoviny trávicího traktu
Toto jsou nejlepší recepty z ovesných vloček:
10-minutové placky jako náhrada pečiva
Co budeme potřebovat:
150 g ovesných vloček
125 g zakysané smetany
3 vejce
listy čerstvého celeru
Sůl podle chuti
Postup přípravy: Ovesné vločky smícháme se zakysanou smetanou, vajíčky, solí a lžičkou nasekaných celerové lístků (můžeme nahradit petrželkou). Vymícháme jednotné těsto, ze kterého formujeme jednotlivé placky. Placky pečeme na suché pánvi z obou stran.
Makovec z ovesných vloček
7-minutový sypaný makový koláč: Bez cesta a bez mouky, stačí jen nasypat na plech a více se nemusíte o nic starat!
Co budeme potřebovat:
1 hrnek mletých ořechů
1 hrnek mletých ovesných vloček
2 hrnky mletého máku
3 lžíce třtinového cukru
7 jablek nastrouhaných nahrubo
3 lžíce másla
formu na pečení s průměrem 28 cm
Postup přípravy: Všechny sypké přísady smícháme v misce. Plech na pečení vymažeme máslem. Na spodek nasypeme tenkou vrstvu sypké směsi, pokračujeme vrstvou jablek, sypkou směsí a jablky - výsledný koláček by měl být z 5 vrstev sypké směsi a 3 vrstev jablek. Na vrch uložíme plátky másla a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů 45 minut. Vrch můžeme přelít čokoládovou polevou nebo pokapat medem.
Zdravé palačinky z ovesných vloček
Z těchto palačinek nepřiberete: Naučte se výborné palačinky bez mouky, připravené za minutku!
Co budeme potřebovat (na 4 ks):
150 g ovesných vloček
2 bílky (můžete použít i celá vejce, já používám jen bílky)
200 ml mléka
med nebo jiná sladidla podle chuti
špetku soli
Postup přípravy: Všechny přísady jednoduše vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou hmotu. Těsto by mělo mít takovou konzistenci, jako klasické těsto na palačinky. Podle potřeby tedy můžete přidat vločky nebo mléko.
Z těsta pak jednoduše dávkujeme na rozpálenou pánev těsto tak, aby nám vznikly tenčí palačinky. Opražíme z obou stran dozlatova a podáváme s přílohou, jakou máte rádi!
Sýrové pagáče, z nichž nepřiberete
Z těchto pagáče nepřiberete: Naučte se výborné sýrové pagáče bez mouky, připravené za minutku!
Co budeme potřebovat:
250 g tvarohu
3 vejce
3 lžíce ovesné mouky (nebo vloček mletých najemno)
3 lžíce ovesných vloček
1 lžičku soli
150 g sýra s nižším obsahem tuku
Postup přípravy: Všechny přísady kromě sýra smícháme v misce a necháme 5 minut odstát. Ze směsi odebíráme po lžičkách a hmotu navrstvíme na plech vyložený pečícím papírem. Posypeme strouhaným sýrem a vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme, dokud sýr není na povrchu zlatavý.
Zdravé muffiny z ovesných vloček
Co budeme potřebovat:
3 šálky ovesných vloček
3-4 lžíce medu
¾ šálku jablečného pyré
1 a ½ šálku mléka
2 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu (můžeme nahradit vanilkovým cukrem)
1 lžičku mleté skořice
½ lžičky soli
2 lžičky jedlé sody
olej nebo máslo na vymazání formy na muffiny
Na posypání:
borůvky
čokoládové hoblinky
semínka
ořechy
Postup přípravy: Troubu nastavíme na 175 stupňů a formu na muffiny vymažeme máslem nebo olejem. V misce vyšleháme med s vajíčky. Potom do směsi přidáme jablečné pyré, mléko, vanilku, sůl a skořici. Do směsi postupně přidáváme i vmícháme ovesné vločky spolu s jedlou sodou. Dobře promícháme a necháme odpočívat 20 minut. Potom těsto navrstvíme do 3/4 každého otvoru na mufiiny a posypeme podle chuti (ořechy, čokoládou, borůvkami ..). Pečeme 30 minut, nebo dokud povrch muffin není zlatavý.
Vynikající brokolicové karbanátky s ovesnými vločkami
Co budeme potřebovat:
1 středně velkou brokolici
2 vejce
4 lžíce ovesných vloček
2 lžíce celozrnné strouhanky
1 lžíci sezamových semínek
2 lžíce dýňových semínek
2 lžíce slunečnicových semínek
1 svazek petržele
Sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy: Brokolici omyjeme, rozdělíme na menší kousky a velmi krátce povaříme ve slané vodě (případně spaříme), aby brokolice trochu změkla. Potom okamžitě zalijeme studenou vodou, abychom okamžitě zastavily proces vaření. Semínka smícháme a nasucho opražíme na pánvi. Brokolici přendáme do mixéru a rozmixujeme. V misce smícháme rozmixovanou brokolici, nasekanou petrželku, vejce, ovesné vločky, semínka, sůl a pepř. Nakonec přimícháme strouhanku tak, abychom získali dobrou konzistenci na tvarování karbanátků. Z těsta tvarujeme jednotlivé karbanátky, které smažíme na olivovém oleji z obou stran dozlatova. Případně můžete zvolit i pečenou verzi. Karbanátky přeložte na plech vyložený pečícím papírem, potřete olivovým olejem a pečte dozlatova při teplotě 180-190 stupňů.
Karbanátky během pečení obrátíme, aby se zapekly dokřupava iz druhé strany.