Pro každý orgán existuje zázračná potravina: Plíce potřebují brokolici, srdce rajčata a vlasy obyčejný petržel

0
(0)

Jan , 17. 06. 2020

Klíčem ke zdraví pro lidské tělo je vyvážená strava - zelenina, ovoce, obiloviny, maso a mléčné výrobky. Neměla by chybět žádná skupina potravin, ale neměla by být nadbytečná. Kromě tohoto obecného pravidla má však každý orgán svoji "preferenci" pro konkrétní potravinu, která poskytuje optimální množství živin nezbytných pro jeho správné fungování.

Mozek správně funguje díky mastným kyselinám z ryb

Lékařský výzkum ukázal, že existuje úzká vazba mezi mastnými kyselinami Omega 3, které se nacházejí v rybách, a pamětí. Studie profesorů na univerzitě v Pittsburghu ukazuje, že u lidí, kteří jedí ryby nejméně jednou týdně, jsou části mozku zodpovědné za učení a paměť rozvinutější.

Odborníci však zdůrazňují, že způsob přípravy hraje rovněž důležitou roli: smažením se mastné kyseliny ničí, takže ryby je třeba péct, dusit nebo grilovat.

Svaly potřebují banány

Ti, kteří chodí do posilovny, to znají: před tréninkem je vhodné dát si lehké a energizující jídlo a nejlepším rychlým řešením je banán. Je to nejdůležitější ovoce pro sportovce, kteří chtějí rozvíjet svalovou hmotu. Banán totiž obsahuje skutečný koktejl živin potřebných pro rozvoj svalové hmoty: kyselinu listovou, vitaminy (A, C, E, B1, B2, B3, B6, K), draslík a vápník.

Vlasy potřebují vitamín C

Vitamin C se vyskytuje nejvíce v čerstvé zelenině. Například petržel obsahuje větší množství vitamínu C jako například citron. Jezte čerstvou zeleninu v salátech, aby vaše vlasy zůstaly zdravé. Listová zelenina také obsahuje vysokou koncentraci zinku, důležitého minerálu, který zabraňuje vypadávání vlasů.

Očím prospívá beta-karoten

Beta-karoten je prekurzorem vitaminu A, bez kterého bychom neviděli. Tento vitamín aktivuje funkce buněk s vizuální úkolem, přispívá k dobrému zraku a zdraví očí. Vitamín A se nachází v hojném množství v mrkvi, ale i další oranžové zelenině. Vitamín A se však rozkládá teplem, proto se doporučuje konzumovat tyto potraviny čerstvé.

Plíce milují brokolici, zelí a ředkvičky

Tyto potraviny hrají důležitou roli při čištění plic, zároveň přispívají k léčbě anémie a okysličují organismus.

Pro zdravé srdce jezte rajčata

Rajčata jsou velmi podobné struktuře srdce a připomínají ho svými komorami se semeny, podobnými dutinám srdce. Rajčata jsou spojeny s nižším krevním tlakem a v přírodní medicíně se doporučují lidem s kardiovaskulárními problémy.

Střeva preferují zdravé tuky

Rostlinné tuky, nevařené, pomáhají při detoxikaci a obnově sliznice střeva a tlustého střeva. Pokuste se jíst častěji avokádo, které má mnohé zdravotní přínosy.

Třešně chrání střeva

Třešně obsahují látky, které jsou potřebné pro zdraví střev. Například antokyaninového zabarvení, který obsahují, je silný antioxidant, který stimuluje destrukci rakovinových buněk zejména ve střevech a tlustém střevě. Pektin je zase rozpustná vláknina, která stimuluje trávení. Quercetin zvyšuje odolnost buněčných membrán vůči ataku volných radikálů a fytosteroly snižují hladinu cholesterolu.

Kostra upřednostňuje citrusové plody

Tyto plody jsou bohaté na vitamíny, dokonce i na vitamín D. Ale obsahují také živiny, které si naše kosti musí udržovat, aby si zachovaly svou strukturu a sílu. Ovocný smoothie několikrát v týdnu dokáže hotové zázraky s vašimi kostmi.

Nehty potřebují semena

Semena lnu, slunečnice, chia, sezamu atd. jsou bohaté na živiny a oleje, které pomáhají nehtem stát se odolnějšími a brání jejich třepení.

Jemné pokožce prospívají černý rybíz

Kdybychom měli zmínit jednu látku, která je zodpovědná za mladý vzhled pokožky, byl by to resveratrol. Je považován za nejúčinnější antioxidant v přírodě a je 50-krát aktivnější než vitamin C. Resveratrol inhibuje proces stárnutí a je v lékařském světě oceňován pro své protirakovinné účinky. Nachází se v bobulky drobného ovoce, například v hroznech, borůvkách, rybízu, malinách, třešních a jiných.