Pokud uvidíte na mase takové bubliny, v žádném případě ho nekupujte! Důvodem je nebezpečná tuberkulóza

0
(0)

Tomáš , 31. 05. 2019

Na internetu se objevilo upozornění o šíření tuberkulózy u skotu. Pokud na mase, které se chystáte koupit nebo dokonce konzumovat najdete tyto bublinky a puchýřky, okamžitě ho vyhoďte. Bohužel jsou tyto bublinky znakem toho, že maso je nakažené nebezpečnou tuberkolozou.

Tuberkolôza v mase

Tuberkulóza je bakteriální nemoc, která kromě skotu postihuje i mnoho domácích zvířat a drůbeže. Nemoc je nebezpečná i pro lidi. Onemocnění se vyznačuje vysokou nákazou a úmrtností.
Na povrchu kůže a vnitřních orgánech se vytvářejí Hrčková formace, náchylné k nekróze. Efektivní léčení krav je zatím zbytečné, protože vzhledem k vysoké nákazu musí být veškerý skot s pozitivní reakcí zlikvidován.

Infikované zvířata (nemocné nebo nosiče) vylučují bakterie prostřednictvím různých sekretů:

  • močí
  • mlékem
  • hleny
  • výkaly
  • spermiemi

Původ onemocnění a šíření

Infekce se vyskytuje prostřednictvím jakýchkoliv prostředků péče, krmiva, vody. Tuberkulóza se přenáší přes dělohu a mateřské mléko, sexuální kontakt, s pomocí člověka.

Původce tohoto onemocnění je odolný vůči různým fyzikálním i chemickým vlivům: toleruje nízké teploty - prožívá při mínus 260 stupňů i nižších, 30 minut odolává vytápění od 80 - 90 stupňů.

Mimo živého organismu se mykobakterie nerozmnožují, ale nadále zůstávají životaschopné i po několika měsících, zejména v tmavých vlhkých místnostech, půdě a odpadních vodách. Přímé sluneční světlo je zabije za 1-2 hodiny a ultrafialové ozařování za několik minut.

Závěr

Maso nebo plíce nemocného zvířete se nemusí lišit od těch běžných. Bubliny a jiné neobvyklé nálezy se mohou vyskytovat uvnitř masa a odhalí se až během jeho zpracování.

V případě, že člověk sní takové maso, hrozí mu otrava a v horších případech i samotná smrt.

Buďte opatrní při koupi masa, zejména pokud máte na plánu konzumovat zvěřinu!