Máte v zahradě hodně máty ? Tak to byste měli vyzkoušet tento zázračný mátový sirup BEZ vaření: 1 lžička odstraní bolest břicha, zlepší trávení a pomůže při migréně!

0
(0)

Dalibor , 21. 06. 2020

Pokud mátu nevaříme, zachová se maximální možný účinných látek. Babičky nám dávali tento sirup v čaji, vždy když nás bolelo břicho. Sirup je skvělý pro trávení a když máte po dobrém obědě potíže. Je také skvělý pro nemoci (nachlazení, chřipka, bolest v krku), pro letní limonády a také jako sladidlo pro dorty a domácí dezerty. Dělám to každý rok a letos jsme požehnali mátou. Sirup by měl být skladován na chladném tmavém místě. Máme ho v suterénu.

Jaké má účinky mátový sirup ?

  • podporuje trávení
  • Uklidňuje při bolesti břicha a pocitu plněné žaludku například po těžkém obědě
  • odstraňuje stres
  • Pomáhá při bolesti hlavy a migréně
  • Prevence před pálením žáhy
  • Nejlepší letní osvěžení do limonád

Co budeme potřebovat ?

  • 2 hrsti mátových lístků
  • 1 citrón
  • 1 litr vody
  • 750 g třtinového cukru (v původním receptu je 1 kg krystalového cukru, já dávám třtinový)
  • 1 sáček kyseliny citronové

Jak na to ? 

Listy máty a plátky citronu vložte do studené vody a nechte je vyluhovat zakryté až do dalšího dne.

Další den přidejte třtinový cukr a zahřejte maximálně na 70–75 ° C (tato teplota nedegraduje živiny, ale zajišťuje, že sirup vydrží déle), takže se cukr zcela rozpustí. Poté naplňte čisté vařené sklenice, otočte vzhůru nohama po dobu 5 minut, poté otočte a nechte vychladnout. Nejlépe se uchovává v lednici. nebo ve studeném sklepě.

👍 Tento návod je užitečný