Kopřivu stačí jen odtrhnout a zalít obyčejným octem: Co z toho o 2 týdny vznikne je hotový poklad do každé rodiny - úžasné účinky!

0
(0)

Jan , 17. 05. 2020

Už od starověku byla kopřiva považována za zdroj jídla, vlákniny a jako léčivý přípravek. Ve starověkém Egyptě se objevují zprávy o použití infuze z kopřivy pro úlevu od artritidy a bolesti lumbago (náhlá bolest ve spodní části zad).

Také šlehání kopřivami bylo doporučeno k léčbě onemocnění jako je chronický revmatismus, tyfus nebo cholera.

Říká se, že římští vojáci si s sebou nosili kopřivu pro léčení svých unavených a bolestivých nohou po dlouhých pochodech v chladném a mokrém počasí.

Určitě znáte recepty na kopřivový sirup, případně na žihľaovoý med.

Málokdo však ví, že kopřiva je velmi užitečná i když ji smícháte s obyčejným octem.

Kromě výborných účinků na zdraví jde io velmi chutnou přísadu do marinád nebo salátových zálivek. Účinky na zdraví si však nebudete vědět vynachválit.

Co dokáže žihľaovoý ocet?

  • jeden z nejsilnějších prostředků na detoxikaci organismu
  • pomoc pro játra a ledviny
  • čistí krev
  • tím, že odvádí z těla všechno zlé, je nápomocný iv procesu hubnutí
  • podpora etabolizmu
  • pomoc při nafukování a pocitu těžkého žaludku
  • na venkovní použití je vynikající pro pokožku vlasů a zpevnění vlasového vlákna

Potřebujeme:

  • 500 ML jablečného octa
  • 6 hrstí čerstvých kopřivových konců

Postup:

Kopřivové vršky jemně nakrájíme a vložíme do skleněné láhve.

Zalijeme octem tak, aby byly ponořené. Necháme stát až 4 týdny na tmavém místě za občasného míchání. Poté scedíme. Ocet skladujeme v chladničce.

Použití:

Ocet používáme do letních salátů a studené kuchyně. Zároveň ho po zředění s vodou můžeme vmasírovávat do pokožky hlavy pro podporu růstu vlasů. Pokud máte potíže s krvinkami, játry, ledvinami nebo trávením a nafukováním, můžete pít ocet nalačno každé ráno 1 čl do 100ml vody během tří týdnů. Pití octa také přispívá k podpoře metabolických procesů v těle, a proto je vhodným doplňkem při cílené ztrátě hmotnosti.