Už od starověku byla kopřiva považována za zdroj jídla, vlákniny a jako léčivý přípravek. Ve starověkém Egyptě se objevují zprávy o použití infuze z kopřivy pro úlevu od artritidy a bolesti lumbago (náhlá bolest ve spodní části zad).
Také šlehání kopřivami bylo doporučeno k léčbě onemocnění jako je chronický revmatismus, tyfus nebo cholera.
Říká se, že římští vojáci si s sebou nosili kopřivu pro léčení svých unavených a bolestivých nohou po dlouhých pochodech v chladném a mokrém počasí.
Určitě znáte recepty na kopřivový sirup, případně na žihľaovoý med.
Málokdo však ví, že kopřiva je velmi užitečná i když ji smícháte s obyčejným octem.
Kromě výborných účinků na zdraví jde io velmi chutnou přísadu do marinád nebo salátových zálivek. Účinky na zdraví si však nebudete vědět vynachválit.
Co dokáže žihľaovoý ocet?
- jeden z nejsilnějších prostředků na detoxikaci organismu
- pomoc pro játra a ledviny
- čistí krev
- tím, že odvádí z těla všechno zlé, je nápomocný iv procesu hubnutí
- podpora etabolizmu
- pomoc při nafukování a pocitu těžkého žaludku
- na venkovní použití je vynikající pro pokožku vlasů a zpevnění vlasového vlákna
Potřebujeme:
- 500 ML jablečného octa
- 6 hrstí čerstvých kopřivových konců
Postup:
Kopřivové vršky jemně nakrájíme a vložíme do skleněné láhve.
Zalijeme octem tak, aby byly ponořené. Necháme stát až 4 týdny na tmavém místě za občasného míchání. Poté scedíme. Ocet skladujeme v chladničce.
Použití:
Ocet používáme do letních salátů a studené kuchyně. Zároveň ho po zředění s vodou můžeme vmasírovávat do pokožky hlavy pro podporu růstu vlasů. Pokud máte potíže s krvinkami, játry, ledvinami nebo trávením a nafukováním, můžete pít ocet nalačno každé ráno 1 čl do 100ml vody během tří týdnů. Pití octa také přispívá k podpoře metabolických procesů v těle, a proto je vhodným doplňkem při cílené ztrátě hmotnosti.