Co vařit z malé výplaty? 14 výborných jídel ze základních surovin, které vás nevyjdou ani na 60 Kč a zasytí celou rodinu!

0
(0)

Jan , 15. 05. 2020

Výborné tipy na levné a velmi chutné jídlo, které připravovali s láskou už naše babičky ai dnes bychom si měli příklad z jejich kuchařského umění. Pokud máte před výplatou hlouběji do kapsy, nebo prostě chcete ušetřit nějaké to Euro, aniž jste ukrátili svou rodinu, máme něco pro vás. Kromě toho, že tato jídla jsou velmi ekonomické, jsou i ohromně chutné. Dokonce, mnohé z nich jsou výborné i druhý den, stačí jen přihřát.

Výborná zelná placka

Potřebujeme:

  • 400 g zelí
  • 1 ks cibule
  • 200 ml Kafira
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 3 - 5 PL mouky
  • 1/3 lžičky prášku do pečiva
  • sůl, pepř, bylinky podle chuti

Postup:

Zelí a cibuli si nastrouhejte na hrubém struhadle, osolte, opepřete a přidejte bylinky. Přidejte kefír, vajíčko, prolisovaný stroužek česneku, mouku a prášek do pečiva, dobře promíchejte. Na pánvi zahřejte trochu rostlinného oleje a smažte na mírném ohni, dokud nesešla zlatou barvu. 

Nejjednodušší bramborové knedlíky - Spišské Džatky

Potřebujeme:

  • 1 kg brambor (nakrájených, uvařených)
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 šálek polohrubé mouky
  • 2 ks cibule nakrájené nadrobno

Postup:

  1. Nakrájené brambory dáme vařit a když se téměř rozpadají, část vody slijeme - ne všechnu v hrnci musí část vody zůstat. Posypeme moukou a necháme prověřit pod pokličkou asi 10 minut- nemícháme.
  2. Potom rozmačkáme tak, aby vznikla měkká směs, kterou necháme ještě pár minut odstát pod porkievkou. Ruce si potřeme olejem az hmoty formujeme kuličky, škubánky nebo menší "trhance", které ve středu trochu rozmačkáme.
  3. Na pánvi si osmahneme cibulku spolu se slaninou, přidáme džatky a vše spolu krátce osmahneme. Můžeme hned podávat.

Postní zelné holoubata

Potřebujeme:

  • 600 g uvařených brambor
  • 1 velká cibule
  • 300 g hub nakrájených
  • Sůl, petržel
  • 2 vejce
  • Máslo nebo vepřové sádlo
  • sladká paprika
  • Kapuš lsity boří do vroucí vody

Postup:

Na pánvi si osmahneme na sádle cibulku, přidáme houby, papriku a podusíme. Když jsou houby měkké, přidáme celou směs k brambor, které jsme si popučili. Premeišame, ochutíme solí, kroením a vmícháme i vejce. Hmotu pak plníme do kapsutových listů (pokud je zelenina mladá, i listy ani neboří).

Uložíme jedno vedle druhého na vymazaný pekáč a potřeme rozpuštěným máslem, olejem nebo mastí. Dáme péct do vyhřáté trouby při tepltoe 180 stupňů na 25 minut.

Před dopečením můžete ještě posypat sýrem. Přejeme vám dobrou chuť! :-)

Pečeně v kořeněném kabátku

Potřebujeme:

  • 8-10 ks kuřecích jater - očištěné
  • 1 vejce
  • mléko
  • 3 lžíce hladké mouky
  • majoránku
  • Pepř
  • česnek sušený

postup:

  1. Vejce rozšleháme vidličkou, přidáme pepř, česnek a mléko tak, aby nám vzniklo hustší těstíčko.
  2. Pečeni očistíme a obalíme lehce v mouce. Pak obalíme v těstíčku a smažíme na oleji z obou stran dozlatova. Smažíme na středním ohni, nepříliš prudce, těstíčko bude krásně křupavé a pečeně jemná a měkká.
  3. Přebytečný tuk můžeme odstranit pomocí papírové ubrousky.

Pirohy ze starých rohlíků

Potřebujeme:

  • 4 starší rohlíky
  • Polohrubou mouku (asi 350-400 g)
  • mléko

Postup:

Rohlíky nakrájíme na kolečka a zalijeme mlékem - stačí aby byly rohlíky mlékem nasáklé, nemusí v něm plavat. Necháme chvíli odpočívat (asi 15 minut), aby pečivo změklo.

Potom do směsi postupně sypeme polohrubou mouku. Já to dělám tak, že nejdříve nasypeme od oka mouku na mokré rohlíčky a zpracuji rukama -Pak postupně přisypáváme a mícháme, dokud nevznikne jednotné těsto, které se nelepí, budete potřebovat přibližně 350 - 400 g mouky. Já do těsta přidávám i špetku soli.

Nyní těsto přendáme na pracovní desku a rozválíme na tenký plát. Z těsta vykrojíme kruhy, na každý navrstvíme 1 lžičku náplně a zavřeme - vytvoříme klasický tvar pirožků.

Pirohy vaříme jako klasicky v lehce osolené vodě - když vyplavou na povrch, jsou hotové!

selský kastrol

potřebujeme:

  • 250 g mletého vepřového masa
  • 150 g rýže
  • 1 větší mrkev jiné než strouhané
  • 1 cibuli nakrájenou nadrobno
  • 1 šálek vody
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 50g tvrdého sýra
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • majoránka
  • sůl a pepř podle chuti

postup:

  1. Cibuli a mrkev smícháme a osmahneme na pánvi s olejem. Potom na pánev přisypeme i rýži, zalijeme vodou a necháme vařit asi 15 minut a necháme chvíli vychaldnout.
  2. Tuto směs pak jednoduše smícháme s mletým masem, dochutíme solí, pepřem a mokrýma rukama vyformujeme kuličky. Brambory očistíme a nakrájíme na kolečka. 
  3. Masové kuličky i brambory ukládáme do vymazané zapékací mísy, ještě svrchu osolíme a dáme péct při teplotě 185 stupňů asi na 30 minut. Mezitím si připravíme omáčku z přetlaku, zakysané smetany, vody, soli a majoránky. 
  4. Prelejme přes vrch pekáče a necháme ještě 10-15 minut zapéct. Vyjmeme z trouby, posypeme sýrem, koprem nebo petrželkou a můžeme podávat. Brambory můžete péct i vcelku, provedení výsledného jídla je jen na vás!

Brambory s mletým masem

potřebujeme:

  • Brambory - 4 - 5 ks
  • Mleté maso - 600 g
  • Cibule - 1 ks
  • Rajčata - 2 ks
  • Smetana na vaření 10% - 100 ml
  • Sýr - 100 g
  • Mleté pepř
  • sůl

postup:

Brambory omyjeme a očistíme. Nakrájíme na kolečka. Uložíme do zapékací mísy.

Na brambory navrstvíme ochucené mleté ​​maso.

Na maso navrstvíme nakrájenou cibuli a kolečka rajčat.

Zalijeme smetanou na vaření a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů 40-50 minut.

Pak posypeme sýrem a necháme krátce zapéct. Můžeme podávat.

Můžeme podávat.

Chudé langoše

potřebujeme:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 300 ml kyselého mléka (možná vám bude stačit i 250 ml)
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžičky cukru
  • Olej na smažení

postup:

  1. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.Suroviny smícháme v misce a vypracujeme hladké, vláčné těsto, se kterým se dobře pracuje. Pokud je řídké přidáme sůl, pokud naopak příliš tuhé přidáme mléko.
  2. Těsto necháme při pokojové teplotě odstát asi 20-30 minut. Potom ho vyklopíme na pracovní desku a vyformujeme do tvaru válce. Ten nožem nakrájíme na stejné části. Každý kousek protáhnout do tvaru tenčí placky a propícháme vidličkou.
  3. Na pánvi se silným dnem si zahřejeme trochu oleje - ne jako na langoše, opravdu stačí jen na dno. Lokše pečeme na oleji z obou stran dozlatova.

Chudé řízky ze zelí

potřebujeme:

  • 1 hlávku zelí
  • 3 vejce
  • strouhanku
  • Slunečnicový olej na smažení
  • Jako přílohu - brambory

postup:

  1. Základ přípravy zelí je správné ji nakrájet. Košťál neodstraňujte jako při přípravě dušené zelí, protože listy se rozpadnou - odstraňte jen okrajovou vnější část košťálu a potom zelí překrojte na polovinu a nakrájíte na měsíčky.
  2. Zelí vložíme do vody a vaříme přibližně 5 minut (vodu na vaření zelí můžete osolit). Odstraníme vodu a necháme mírně vychladnout.

  1. Vejce rozšleháme (můžeme ochutit solí a pepřem). Do samostatné misky nasypeme strouhanku. Každý kousek zelí obalíme nejprve ve vajíčku a potom v strouhanky a pak opět ve vajíčkách av strouhance. Osmažíme na oleji ze všech stran dozlatova.

  1. Podávejte s oblíbenou omáčkou. Podle chuti můžete přidat bylinky, koření nebo sýr.

Polévka s bramborovými knedlíčky

potřebujeme:

Na polévku:

  • 1 a ½ lžíce sádla nebo 2 lžíce oleje)
  • 1 velkou cibulku
  • 2 stroužky česneku oloupaná
  • Sladkou papriku a špetku pálivé papriky
  • 1 kořen petržele (očištěný)
  • 1/3 kořene celeru
  • 2 mrkve (očištěné)
  • sůl

Na knedlíčky:

  • sůl
  • mletý pepř
  • petrželku
  • 1 vaječný žloutek
  • 20 g másla
  • 50 g mouky
  • 4 vařené brambory

postup:

  1. Na sádle osmahneme najemno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, celé stroužky česneku a posypeme solí a pepřem. Lehce vše orestujeme na cibulce a zalijeme vodou. Zatímco zelenina změkne, připravíme si knedlíčky.
  2. Brambory rozmačkáme, přidáme máslo, mouku a žloutek. Ochutíme solí, pepřem a najemno nasekanou natí. Z hmoty tvarujeme malé knedlíčky a ty před koncem vaření naházíme do vařící polévky a povaříme 2-3 minuty.

Pokud máte domácí vegetu, neváhejte přidat do polévku i tu, dodá jí ještě lepši chuť.

Dušená zelí s cibulkou a česnekem

potřebujeme:

  • 6 plátků slaniny
  • 1 cibuli nasekanou nadrobno
  • 2 stroužky česneku nasekané nadrobno
  • 1 hlávku zelí - nakrájenou na nudličky
  • 1 lžíci soli
  • 1 lžičku černého mletého pepře
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • 1/8 lžičky červené papriky

postup:

  1. Slaninu nakrájíme na drobno a osmahneme na pánvi dokřupava. Potom přidáme cibuli a necháme zkaramelizovat. Pak přidáme i česnek a vše spolu ještě krátce povaříme.
  2. Pak přidáme zelí a restujeme 10 minut. Ochutíme solí, kořením, snížíme teplotu a přikryjeme. Za obšasného míchání vaříme ještě 30 minut.
  3. Můžeme podávat okamžitě.

5-minutové knedlíčky

potřebujeme:

250 g měkkého tvarohu

100 g detksej krupice

Já přidávám do těsta i trošku soli (asi 1/3 - 1/2 lžičky), zdá se mi pak ještě chutnější

postup:

Obě přísady (případně i špetku soli) smícháme na pracovní desce a vypracujeme těsto, které jen vyformujeme do tvaru válečku a nařežeme na jednotlivé knedlíčky. To je všechno. Teď už je to jen na vaší fantazii, jak chcete knedlíčky připravit.

Já dělám tak, že každý kousek vytvarujeme na malou placku, doprostřed uložím ovoce, karamely, nebo povidla a pak vyformuje do tvaru knedlíčky. Dým vařit vodu a kým sevře, nechám knedlíčky chvilku odležet.

Naházíme do vařící vody a když vyplavou necháme povařit ještě 2-3 minuty. Můžete podávat přelité máslem, ořechy nebo zakysanou smetanou. Já si na nasucho opražíme na pánvi strouhanku, přidám máslo, moučkový cukr av této směsi vyvalí uvařené knedlíčky.

Dokonalé pařené buchty za pár drobných

potřebujeme:

  • 400 g polohrubé mouky
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • 1 lžičku soli
  • 1 vejce
  • 200 ml vlažné vody

náplň:

Cokoliv máte rádi: Povidla, ovoce nebo karamelové bonbóny Krówki - já dávám polovinu bonbónu na jednu buchtu

postup:

  1. Do misky nalijeme část vody a rozdrobíme do ní kvasnice, když se začnou roztékat, hned zasypeme trochou mouky, přidáme zbylou vodu, vejce a dobře promícháme.
  2. Postupně do směsi přidáváme mouku se solí a mícháme tak, že vypracujeme hladké, pružné těsto. Těsto klasicky přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.
  3. Potom těsto přendáme na pomoučený vál, rozválíme na tenčí plát a vykrajujeme z něj pomocí poháru kruhy. Do středu navrstvíme náplň av dlaních vyformujeme do tvaru kuličky. Když máme všechny buchty hotové, přikryjeme je ještě na 10 minut utěrkou a necháme podkynout.

Do hrnce nalijeme vodu a na vrch upevníme utěrku pomocí gumičky. Na utěrku dáme buchty a přikryjeme pokličkou. Vaříme na páře 10 minut. Buchty vyjmeme z páry, propíchneme párátkem a můžeme podávat.

Pečené brambory s česnekem a jemně pikantní játry

potřebujeme:

  • 500 g kuřecích jater
  • 600 g brambor
  • 3 stroužky česneku
  • majoránku
  • oregano
  • Mletou červenou papriku - pálivou
  • Sůl, pepř
  • olej
  • Volitelné: Chilli papričku nakrájenou nadrobno

postup:

  1. Brambory očistíme a nakrájíme na kousky. Ve vroucí, osoleneje vodě vaříme 5 minut a následně scedíme.
  2. Kuřecí játra očistíme a krátce orestujeme na pánvi.
  3. Zapékací mísu vymažeme olejem a vložíme do ní brambory a na ně uložíme kousky pečeně.
  4. V 50 ml oleje rozmícháme majoránku, oregano, papriku a prolisovaný česnek. Potom tuto směs nalijeme na brambory s játry.
  5. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů 40 minut. Během pečení můžeme promíchat.