Co se stane vašemu tělu, pokud budete jíst 2 vajíčka denně

0
(0)

Jan , 20. 01. 2020

Obsah článku

V minulosti se věřilo, že cholesterol obsažený ve vajíčkách zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a může tak zdraví škodit.

Nejnovější vědecké poznatky však tato tvrzení vyvracejí. Studie totiž ukazují, že pokud se cholesterol z vajec dostane do organismu, tělo automaticky sníží vlastní produkci cholesterolu a výsledná hladina se významně nezmění.

Jak je to s cholesterolem a zdravím?

Je důležité vědět, že cholesterol není škodlivá látka, které je třeba se obávat. Naopak – je pro lidský organismus nezbytný. Bez cholesterolu by nebyl možný život.

Hraje klíčovou roli při tvorbě hormonů, jako je testosteron, estrogen nebo kortizol. Zároveň tvoří součást buněčných membrán, podílí se na syntéze vitamínu D, tvorbě žlučových kyselin potřebných pro trávení, obaluje nervové buňky, pomáhá opravovat poškozené cévy a plní mnoho dalších funkcí.

Bez něj by lidské buňky, orgány ani celý organismus nedokázaly správně fungovat.

Jedna z nedávných studií zkoumala, jaký vliv má konzumace 1 až 3 celých vajíček denně na lidský organismus. Závěry ukázaly, že u 70 % účastníků neměla pravidelná konzumace vajec žádný negativní dopad na hladinu cholesterolu v krvi. U zbytku došlo jen k mírnému zvýšení LDL cholesterolu.

Jedinou skupinou, u které se projevil určitý negativní vliv, byli lidé s cukrovkou – u nich se mírně zvýšilo riziko srdečních onemocnění.

Celkový závěr však zněl jasně: většinu negativních mýtů o vaječných žloutcích lze odmítnout. Naopak existují důkazy o zdravotních přínosech jejich pravidelné konzumace.

Zdravotní přínosy pravidelné konzumace vajec

Vajíčka obsahují velké množství prospěšných látek a poskytují tělu řadu výhod.

Jsou bohatá na kvalitní bílkoviny a mají také vysoký obsah cholinu – látky zásadní pro správnou činnost mozku. Podle statistik má až 90 % populace nedostatek cholinu.

Z dalších živin najdeme ve vejcích zejména vitaminy skupiny B (včetně B12 a kyseliny listové), vitaminy A, D a E, dále vápník, fosfor, síru, železo, draslík, zinek, měď, selen a také lutein a zeaxanthin – látky důležité pro zdraví očí.

Nesmíme zapomenout ani na významný obsah omega-3 mastných kyselin, které jsou pro organismus mimořádně důležité.

Kdy a kolik vajec konzumovat?

Vejce můžete zařadit do jídelníčku každý den, ideálně ráno. Pomohou vám déle se cítit sytí, což je výhodné zejména v době, kdy se snažíte zhubnout a bojujete s pocitem hladu.

Vejce podporují úbytek hmotnosti nejen díky nízkému obsahu kalorií, ale také díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin a dalších živin.

Za ideální a bezpečné množství se považují 2 vejce denně. Toto množství dodá tělu optimální dávku živin – některé z nich dokonce pokryjí čtvrtinu až polovinu doporučené denní potřeby, například bílkoviny, fosfor, selen nebo vitaminy B5 a B12.