9 dietních salátů namísto večeře: Jezte je klidně i po 22:00 a přitom stále hubnete!

0
(0)

Jan , 18. 06. 2024

Kdysi nám všichni vtloukali do hlavy, že pokud chceme zhubnout, nemůžeme jíst po šesté hodině. Pro moderního člověka to však není přijatelná metoda hubnutí, protože často pracujeme dlouho do noci a potřebujeme doplnit energii i později večer. Nahraďte tedy toto zastaralé pravidlo tímto jednoduchým řešením - večeři 3 hodiny před spaním, vylučte sacharidy, nejezte před TV, uberte sůl a vyberte si na večeři tyto lehké saláty.

Poradíme vám na večeři tyto lehké salátové recepty

Jsou výborné a namísto těžkých zálivek z majonézy obsahují zejména olivový olej, citrónovou šťávu, hořčici, jogurt - každá z možností bude úžasná. A co je nejdůležitější, vyhnete se nepříjemné tíhy v žaludku, budete mít energii a mnohem jednodušší zhubnete.

Salát s hořčicovým dresinkem

potřebujeme:

260 g listů hlávkového salátu
3 rajčata
2 okurky
1 cibule
1/2 lžičky koriandru
1 svazek petržel
4 lžíce jogurtu
2 stroužky česnek
1 polévková lžíce hořčice
80 g dietního sýra
Sůl, pepř na chuť (snažíme se co nejvíce omezit sůl v každém z těchto salátů)

postup:

Umyjte salát, zeleninu a bylinky.
Natrhejte salát rukama. Nakrájejte okurky, rajčata a cibuli. Nakrájejte bylinky. Jemně nastrouhejte sýr.
Smíchejte sýr s jogurtem, hořčicí a prolisovaným česnekem.
Smíchejte všechny přísady v jedné hluboké salátové misce. Přidejte do zeleninového salátu i sůl a pepř podle chuti.


Kuřecí salát v sojové omáčce

potřebujeme:

1 rajče
1 okurka
200 g kuřecí prsa
1 polévková lžíce sójové omáčky
100 g listů salátu
1 stroužek česneku
Olivový olej podle chuti
Sůl, pepř na chuť

postup:

Abyste si na večeři připravili lehký dietní salát, nakrájejte maso na malé kousky. Marinujte maso v sojové omáčce a česneku 20 minut. Pak osmažte na troše oleje až do zlatohněda.
Umyjte listy salátu, natrhejte rukama. Dejte do hluboké mísy.
Na plátky nakrájejte okurky a rajčata a dejte do misky na salát.
Ochuťte vše kapkou olivového oleje, solí a pepřem.

Rychlý tuňákový salát

potřebujeme:

2 okurky
4 rajčata
250 g konzervované fazole
200 g konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě
1 červená cibule
2 lžičky citronové šťávy
1 lžička olivový olej
Sůl, pepř, italské bylinky na chuť

postup:

Umyjte zeleninu. Nařízněte okurky a rajčata na malé kousky.
Sceďte tekutinu z fazolí. Dejte ji do misky. Přidejte okurky, rajčata a tuňáka ve vlastní šťávě (šťávu scedíme a maso rotlačíme vidličkou).
Ozdobte kroužky cibulce.
Ochuťte salát s olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.

Salát s kuřecími prsy a olivami

potřebujeme:

2 jablka (zelené)
3-4 okurky
1 kuřecí prsa
5-8 oliv
3 polévkové lžíce nízkotučného jogurtu
Sůl, pepř podle chuti

postup:

Nastrouhejte jablka nebo jejich nakrájejte na malé kousky. Také nařízněte okurky.
Uvařte kuřecí prsa a nakrájejte.
Nakrájejte olivy na kroužky.
Smíchejte všechny přísady. Ochuťte jogurtem, solí a pepřem.

Kuřecí Fitness salát

potřebujeme:

300 g kuřecí prsa
1 okurka
1 rajče
1 paprika
2-3 lžíce konzervované kukuřice
1 polévková lžíce jogurtu
0,5 lžičky nasekaný kopr
Sůl, pepř na chuť

postup:

Omyjeme okurky nakrájíme na pásy. Také nakrájíme na malé kousky rajčata a papriku.
Uvařte kuřecí maso a nakrájejte (můžeme použít i pečené kuřecí maso, nebo grilované).
Smíchejte všechny složky. Zamíchejte salát s jogurtem, ochuťte pepřem a solí.

Zelný salát s jogurtovo-hořčičnou zálivkou

potřebujeme:

1 hlávku zelí (menší) (můžete dát půl na půl s červeným zelím)
3 ks mrkve
1 větší červenou cibuli
3 lžíce citronové šťávy
1 lžičku majonézy
1 lžičku medu
Bílý jogurt - já někdy utratím půl kelímku, jindy celý, uvidíte sami, jaký krémový chcete šalátik mít
Sůl, mletý kmín

postup:

Zeleninu očistíme a nakrájíme natenko - zvlášť cibulku nakrájejte na co nejtenčí plátky. Nechte 15 minut odležet a potom pokapejte citronovou šťávou. Smíchejte jogurt s majonézou, hořčicí, medem, solí a kořením.
Necháme alespoň na 30 minut odležet v ledničce a můžeme podávat. Salát během přípravy ochutnáváme, dolaďte si hot pokud, aby vám lahodil. :-)

Salát s jablky a zelím

potřebujeme:

1 jablko
0,5 malé hlávky zelí
100 g konzervované kukuřice
1 mrkev
1 polévková lžíce citronové šťávy
Sůl, pepř podle chuti

postup:

Oloupejte jablka, nakrájejte na kousky.
Nakrájejte zelí nadrobno. Očistěte a nastrouhejte mrkev. Smíchejte mrkev i zelí s konzervovanou kukuřicí a jablky.
Ochuťte s kořením, solí a citronovou šťávou.

Salát s kalamáry a sýrem

potřebujeme

300 g olihní nebo mořských plodů
2 rajčata
150 g tvrdého sýra s nižším obsahem tuku
1 stroužek česneku
Jogurt podle chuti

postup:

Uvařte kalamáři a nakrájejte na kolečka.
Také nakrájejte rajčata. Protlačte česnek a nastrouhejte sýr.
Vše promíchejte a připravte jogurt.

lososový salát

potřebujeme:

150 g listů hlávkového salátu
1 rajče
1 okurka
250 g filé z lososa
20 g dijonské hořčice
20 g medu
20 g sojové omáčky
Olivový olej podle chuti
Sůl, pepř na chuť

postup:

Natrhejte listy salátu, nakrájejte okurky a rajčata. Smíchejte v hluboké misce.
Smíchejte sójovou omáčku, hořčici a med. V případě potřeby přidejte do směsi i sůl.
Filé z lososa nakrájejte na plátky. Osmahneme na pánvi na malém množství oleje (můžete zvolit i pečený nebo na páře připravený losos). Přetáhněte kousky ryb do misky s rajčaty a okurkami.
Vše ochuťte s medově-hořčicovou omáčkou. Přidejte koření.