7 nezdravých jídel, které jsou ve skutečnosti zdravé! Fakta a mýty

0
(0)

Tomáš , 05. 12. 2018

Určitě jste už slyšeli nejeden názor o potravinách, které jsou zdravé jen naoko a vašemu tělu nepřinášejí žádný pozitivní účinek. Nicméně, protože je nás na této planetě mnoho, odezněly i takové názory, které to vyvracejí a ze špatných potravin se stávají dobré.

Představujeme vám 7 potravin nespravedlivě odsouzených v rámci jejich účinků na naše zdraví.

Arašídové máslo

Tato pomazánka nejen že skvěle chutná, ale dokáže vás i dostatečně nasytit a kontrolovat vaši hmotnost. Obsahuje zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu a navíc uklidní chutě na sladké. Vyhýbejte se však značkám “se sníženým obsahem tuku”! Mononenasycené a polynenasycené tuky mají pro váš organismus pozitivní význam, protože snižují hladinu LDL cholesterolu v krevním řečišti a také snižují riziko srdečních onemocnění. Nekonzumujte ani arašídové máslo, které v sobě obsahuje přidaný cukr a oleje. Vysoce-fruktózový kukuřičný sirup a částečně / úplně hydrogenované oleje jsou hlavní stopkou, protože mají návykové a škodlivé účinky.

Vaječný žloutek

Mnoho lidí se obává jeho vysoké hladiny cholesterolu, no studie ukázaly, že jsou to nasycené tuky, ne cholesterol, které stojí za zhoršujícím se zdravím vašeho srdce. Uznávaná dietoložka Kelly Plow tvrdí, že obsahují 3 g bílkovin, vitamin D, fosfor, riboflavin, cholin, selen a množství jiných vitamínů a minerálů. Přesto to neznamená, že byste měli jíst žloutku jeden za druhým. Doporučuje se konzumovat podle poměru 3: 1 – 3 bílky na jeden žloutek.

Brambory

Je to, co si kupujeme z rychlého občerstvení zdravé? Pokud nejsou brambory smažené, mohou mít pozitivní účinky na zdraví. Obsahují draslík a vlákninu, které jsou nezbytné pro rovnováhu hladiny cukru v těle a bramborový škrob vás dostatečně nasytí. Pokud však máte možnost výběru, sáhněte po sladkých bramborách, kterým se mluví i batáty. Jsou arzenálem betakarotenu a vyššího obsahu vlákniny. A můžete z nich mít i své oblíbené hranolky. Stačí, když si sladké brambory nakrájíte a dáte péct do trouby.

Avokádo

Toto ovoce (ano, avokádo je ovoce) dokáže vytvořit vlastní abecedu základních vitamínů – A, B, C, D, E, K. Je bohaté na zdravé nenasycené tuky má podobné látky jako arašídové máslo. Udělejte si z něj pomazánku, přidejte jej do salátů nebo jako pastu do těstovin a zvýšíte tak i vstřebávání fytonutrientů do organismu!

Káva

Samozřejmě, káva není jídlo, ale i ona by měla dostat své místo na tomto seznamu. Je hlavním zdrojem flavonoidů, zlepšuje naše kardiovaskulární zdraví a chrání buňky před nepříznivými účinky stárnutí. Je vhodná i pro sportovce, protože zvýšuje aktivitu a při sportu půjdete jako pila! Dávejte si však pozor, abyste to s ní nepřehnali – můžete si na ni vytvořit návyk. Nejbezpečnějším množstvím jsou podle odborníků na veřejně zdraví 3-4 kávy denně.

Bílá rýže

Přestože se na ni poukazuje, jak na rýži s vyšším glykemickým indexem než je její hnědý protějšek, nemusí být až tak špatná. Je pravdou, že postupuje větším zpracováním a ztrácí tak mnoho živin, ale lidé jedouce rýži mají menší pravděpodobnost nabírat na hmotnosti v případě, že se jedná o vyváženou stravu.

Popcorn

Je 100% celozrnný a obsahující antioxidanty, což je skvělou volbou pro večerní chroupání při dobrém filmu. 3 šálky popcornu obsahují jen 100 kalorií! Vynechejte z nich máslo, přidejte trochu soli a je to.

Bez ohledu na to, jaké jsou potraviny zdravé, pokud je hodíte do oleje, másla nebo vyválíte v cukru, výrazně tím snižujete jejich výživové hodnoty a škodíte jen samy sobě. Rovněž ani pizzu nemůžete nazvat zeleninou jen proto, že je na ní rajčatová omáčka. Pokud však své jídlo připravíte správně, vaše tělo se vám později poděkuje.