Jakmle v dnešní době slyšíme termín sádlo, ihned v nás vyvolává vizi ucpaných tepen. A nyní je ten správný čas, aby se dosáhlo rovnováhy. Sádlo je zdravý tuk k vaření a zaslouží si, aby byl v kuchyni znovu využíván jako dřív.
Sádlo je zdravé
V posledních generacích vypadá, že sádlo z domácích kuchyní úplně zmizelo. Až do počátku 20. století bylo sádlo základním tukem na celém světě. Bylo to tajemství perfektně křupavého pečiva, křupavého smaženého kuřecího masa, a jemných omáček.
Sádlo je tepelně stabilní
Sádlo je zdravé při stanovení stability tuku, je to všechno o chemii. Nasycené tuky mají jednoduché vazby mezi všemi uhlíkovými molekulami řetězce mastných kyselin a jsou proto nejvíce tepelně stabilní. To je proto, že jednoduché vazby, pokud jde o uhlíkový řetězec mastných kyselin, jsou poměrně obtížné. Mononenasycené tuky mají jednu dvojnou vazbu, která nahrazuje jednoduchou vazbu v uhlíkovém řetězci. Dvojité vazby v mastných kyselinách jsou nestabilní a mohou se zlomit teplem. Polynenasycené tuky jsou nejvíce nestabilní, protože mají v řetězci uhlíku mnoho dvojných vazeb. Když se dvojité vazby v mono- nebo polynenasycených tucích rozpadají, mastná kyselina prochází procesem nazývaným oxidace.
Proč jsou oxidované tuky špatné? Stručně řečeno, oxidované tuky = volné radikály. Volné radikály = poškození buněk. Zatímco nevyhnutelně máme v našem těle volné radikály, měli bychom co nejvíce tyto škodlivé molekuly minimalizovat, abychom ochránili zdraví a snížili zánět.
Podle Mary Eniga, autora Know Your Fats, sádlo je typicky 40% nasycených tuků, 50% mononenasycených tuků a 10% polynenasycených tuků. Procento nasycených tuků v sádle chrání zranitelnější mono / polynenasycené tuky před oxidací teplem, což činí sádlo vynikající volbu pro vaření a pečení.
Sádlo je zdravé pro srdce
„Sádlo je živočišný tuk a má vysoký obsah nasycených tuků a cholesterolu. Neznamená to však, že to zvyšuje riziko srdečních onemocnění? ” Všestranný mýtus, že živočišné tuky zvyšují riziko srdečních onemocnění, je to jen mýtus. Naši pra-praprarodiči konzumovali sádlo a máslo a zažili extrémně nízké míry srdečních chorob. Sádlo je součástí zdravé výživy a nehrozí vám infarkt:
Analýza více než 300 000 lidí, zveřejněných v časopise American Journal of Clinical Nutrition, ukazuje, že neexistuje žádný důkaz, že spotřeba nasycených tuků zvyšuje riziko srdečních onemocnění.
Bylo prokázáno, že dieta s nízkým obsahem tuku zvyšuje triglyceridy, což je rizikový faktor pro srdeční onemocnění.
Zdravotní iniciativa žen sledovala téměř 50 000 žen po menopauze – jedné skupině žen bylo řečeno, aby sledovala dietu s nízkým obsahem tuku a druhá skupina pokračovala ve stravování „normálně“. Po 8 letech nebyl rozdíl v rychlosti srdečních onemocnění nebo rakoviny mezi skupinami.
Mnoho dalších velkých studií nenalezlo žádný přínos pro stravu s nízkým obsahem tuku.
Ředitel velké studie Framingham Heart dospěl k závěru: „Zjistili jsme, že lidé, kteří konzumovali nejvíce cholesterolu, jedli nejvíce nasycený tuk, jedli nejvíce kalorií, vážili nejméně a byli nejvíce fyzicky aktivní.“
Příjem nasycených tuků zvyšuje HDL cholesterol, který je spojen se sníženým rizikem srdečních onemocnění.
„Onemocnění moderní civilizace“ včetně onemocnění srdce a cukrovky vyvrcholily, protože živočišné tuky byly nahrazeny továrními tuky včetně rostlinných olejů a margarínu.
Obsah cholesterolu v sádle je ochranou zdraví, není nebezpečný.
Sádlo má neutrální příchuť
Stejně jako já, se mnozí z vás rozhodnou vařit s kokosovým olejem, protože jde o tepelně stabilní tuk na vaření. Kokosový olej však dodává jídlu mírnou až středně těžkou kokosovou příchuť. A zatímco se mi líbí chuť, někdy chci volbu neutrální. To je, když si vyberu sádlo.
Pro hluboké smažení nic nesnese takovou teplotu jako je sádlo.Díky neutrální chuti působí mimořádně dobře i v pečených výrobcích.
Sádlo je úsporné
Sádlo je jeden z nejlevnějších tuků na trhu.
Pokud jde o zdravé tuky na vaření, sádlo je rozhodně nejvhodnější. Například moje další oblíbené tuky na vaření – kokosový olej a máslo – stojí exponenciálně více.
Sádlo má vysoký obsah vitamínu D
Sádlo je druhým nejvyšším zdrojem vitamínu D, po oleji z tresčích jater. Jedna lžíce sádla obsahuje 1000 IU vitaminu D. Důležité je také, že vitamin D je vitamín rozpustný v tucích, takže vyžaduje, aby mastné kyseliny – včetně nasycených mastných kyselin – byly absorbovány a použity v těle. Sádlo poskytuje perfektní formu vitamínu D společně s požadovanými kofaktory mastných kyselin. Jiné potravinové zdroje vitaminu D, včetně žloutků a jater, jsou nízké ve srovnání s množstvím vitaminu D v sádle.
Existuje však požadavek: pouze sádlo z prasat obsahuje vitamín D, protože prasata musí mít přístup ke slunečnímu světlu, aby syntetizovala vit. D a uchovávala ho v tukových tkáních. Volte proto sdálo od farmáře, od kterého víte, jak prasata žijí.
Maso je udržitelné
Prasata jsou snadno adaptabilní zvířata, kterým se daří téměř všude. Chov prasat prasat je praxí, která produkuje udržitelný zdroj masa a zároveň zlepšuje zdraví životního prostředí. Protože pomáhají převrátit ornice a přirozeně oplodnit půdu.
Víte, co není udržitelné? Pár akrů geneticky modifikované kukuřice nasycené pesticidem a syntetickým hnojivem používané k výrobě kukuřičného oleje.
Pomůžete místním farmářům
Tím, že zvolíte místní sádlo od známého farmáře nebo zemědělce nemusí být až tak složité.
Kokosový olej, na druhé straně, pochází z Filipín, který může být k dispozici mnohem dál od vašeho domu.
Sádlo je skvělé pro pečení
Nemusíte si myslet, že sádlo se dobře spáruje se sladkými potravinami, ale tradičně se sádlo používalo k hlubokému smažení koblih a výrobu vločkovitých krust. Pokud jste neochutnali kuchařskou krustu se sádlem, budete v překrásném překvapení! V pečivu má sádlo tendenci dodat vlhkost a jemnost bez zřetelné chuti.
Můžete ho použít do svých oblíbených sušenek. Lze nahradit sádlem máslo v receptech na pečení.
Sádlo je zdravým zdrojem cholesterolu
Sádlo se řadí do 18 do potravin bohatých na cholesterol. Jako léčebný prostředek v těle se hladiny cholesterolu zvyšují během období stresu nebo při přítomnosti zánětu. Studie ukazují, že spotřeba cholesterolu nemá vztah příčin a následků s hladinou cholesterolu v krvi. Je to proto, že tělo produkuje cholesterol, který potřebuje. Poskytování cholesterolu kvalitními tuky však snižuje zátěž těla na tvorbu cholesterolu. Dietní cholesterol z celých potravin, jako je sádlo, podporuje léčbu zánětu a produkci hormonů.
Ve skutečnosti mnohé studie spojují nízké hladiny cholesterolu v krvi:
„Vyhněte se jídlu z televizní reklamy.”
„Vyhýbejte se každému jídlu, které by vaše prapra- babička nepoznala.“
Sádlu se však před tisíci lety těšili předkové. Moje prababába, drsná žena, která žila do zralého stáří ve věku 107 let, vyrostla na sádle, vepřovém mase, domácím kysaném zelí a galonů čerstvého mléka z rodinné krávy.