Staré triky s cibulí, které na naše zdraví používaly už před několika generacemi. Naučte se je i vy.

0
(0)

Dalibor , 16. 01. 2021

Cibule je nejen zdravá, ale také velmi užitečná. Už naše babičky využívaly cibulové slupky k obarvení velikonočních vajíček, její barvicí schopnosti se však hodí i jinde. Věděli jste třeba, že když přidáte nakrájenou cibuli ke kuřecím prsům při vaření, dosáhnete tím růžového odstínu masa jako z reklamy? Cibulové slupky se dají přidat i do polévky – nejen, že jí dodají zajímavou chuť, navíc ji krásně zabarví.

Cibule v kosmetice

Cibule najde využití i v kosmetice. Připravte si jednoduchou pleťovou masku, která vás zbaví mastné pleti, vyhladí drobné vrásky a zjemní pokožku. Co budete potřebovat?

  • Nadrobno nasekanou cibuli
  • Lžičku medu
  • Lžičku olivového oleje

Smíchejte všechny ingredience, až vznikne hmota, která se bude dobře nanášet. Nechte ji působit asi 10 minut a důkladně opláchněte. Cibulová šťáva je také dobrá na vlasy. Odstraňuje lupy, dodá vlasům objem, zamezuje jejich vypadávání a podporuje růst. Šťávou můžete vlasy oplachovat po použití šamponu.

Stejně tak si můžete vzít cibuli na pomoc, pokud potřebujete zbavit oblečení žlutých skvrn od potu. Jednoduše naneste cibulovou šťávu na postižené místo, nechte ji krátce působit a omyjte běžným způsobem. Plátky cibule také můžete vydrhnout kuchyňské nádobí, které tím zbavíte připálenin i zápachu. Vyčištěné nádobí následně umyjte vodou a mýdlem.

Proti hmyzu i nachlazení

A pokud si chcete užít klidný letní večer venku bez toho, aby vás obtěžovali komáři či další hmyz, není nic jednoduššího než nakrájet cibuli na plátky a dát ji do nádoby s vodou. Spolehlivě totiž hmyz odpudí. Pokud vás už nějaký hmyz poštípal, potřete místo plátkem cibule. Má antibakteriální vlastnosti a zmírňuje podráždění.

A jak cibuli užívat při nachlazení? Pijte odvar, zbaví vás bolesti v krku. Pokud je na vás nebo na vaše děti chuť příliš silná, namíchejte odvar s medem. Léčivé vlastnosti cibule jsou dobře známé, spousta lidí se jí ale vyhýbá kvůli strachu z nepříjemného zápachu. To ale není třeba, cibulového či česnekového dechu se snadno zbavíte zkonzumováním ořechů, zejména mandlí.