Znáte tyto recepty na svařené víno? Zkuste překvapit přátele a užít si vánoční pohodu.

0
(0)

Dalibor , 10. 12. 2020

Svařené víno patří mezi oblíbené nápoje především o Vánocích, kdy se dostanete do příjemné nálady, a slavnostní svařené víno jen dotvoří atmosféru. V článku najdete několik receptů, které jsou ozvláštněny speciálním kořením.

Tradiční recept každý zná, zkuste přidat kardamom nebo bílé víno

Na klasický recept, který si jistě alespoň jednou udělal každý z nás, je potřeba:

  • 1 litr červeného vína
  • 5 dl vody
  • 10 dkg cukru
  • 1 celou skořici
  • 5 hřebíčků
  • 4 plátky citronu

U receptu se víno nesmí vařit, to by byla velká chyba. Víno se zahřívá s vodou, cukrem a kořením. Plátky citronu přidejte až úplně na konec.

Vyzkoušejte také recept s kardamomem

Na toto svařené víno budete potřebovat:

  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 pomeranč
  • 1 skořici
  • 2 hřebíčky
  • 750 ml vody
  • 1 láhev červeného vína
  • 5 kousků kardamomu

Nejdříve oloupejte pomeranč, jeho kůru a všechny ostatní ingredience kromě vína dejte do hrnce a na mírném ohni asi 10 minut ohřívejte (nevařte). Poté nalijte víno a nechte ho zahřát. Nechte stát pod pokličkou, následně přeceďte a podávejte teplé.

Můžete zkusit také smíchat červené a bílé víno

Budete potřebovat:

  • 3 dcl červeného vína
  • 3 dcl bílého vína
  • 3 dcl vody
  • 12 dkg cukru
  • 1 celou skořici
  • 5 ks hřebíčku
  • citronovou šťávu
  • plátky citronu na ozdobu

Obě vína smíchejte, dejte vařit vodu se skořicí, hřebíčkem a cukrem. Až se cukr rozpustí, přidejte víno a jen zahřejte. Až budete mít hrnec se svařeným vínem stranou z ohně, vmíchejte citronovou šťávu.

Svařené víno si dejte s rozmarýnem nebo muškátovým oříškem

Na svařené víno, do kterého přidáte rozmarýn, budete potřebovat:

  • 1,5 litru rizlingového bílého vína
  • 120 ml vody
  • 120 g cukru
  • Kůru ze dvou citronů
  • 2 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 60 g medu

Vodu zahřejte s cukrem, rozmarýnem a medem. Nechte 10 minut zahřát, přidejte víno, poté citronovou kůru. Po vypnutí ohně zakryjte a nechte několik minut stát. Přeceďte a podávejte teplé.

Dalším tipem je svařák s cukrem a muškátovým oříškem

Kromě vína a oříšku budete potřebovat:

  • pomerančovou kůru
  • skořici
  • hřebíček
  • hnědý cukr
  • plátky pomeranče

Víno uvařte na mírném ohni. Přidejte pomerančovou kůru, skořici, hřebíček a oříšek. Zakryjte a nechte dvě hodiny stát. Podávejte s plátky pomeranče.

Zajímavou chuť dostanete kombinací s ovocnou šťávou nebo se sušeným ovocem

Na víno s hroznovou šťávou potřebujete:

  • 7 dcl červeného vína
  • 1 l hroznové šťávy
  • hřebíček,
  • skořici
  • pomerančovou kůru
  • 5 dkg cukru

Všechny suroviny kromě cukru smíchejte a ohřejte. Zakryjte a nechte odstát 30 minut. Poté oslaďte cukrem. Při podávání můžete posypat zbývající pomerančovou kůrou. Dochutit můžete ještě pomerančovým džusem.

Na svařené víno s ovocem potřebujete:

  • pomeranč
  • 5 dkg rozinek
  • 5 dkg sušeného ovoce
  • 15 dkg cukru
  • 3 hřebíčky
  • 1 celou skořici
  • 1 lžičku strouhaného zázvoru
  • 1 l červeného vína
  • 0,5 dcl rumu

Pomeranč oloupejte a nakrájejte na proužky. Rozinky i sušené ovoce umyjte. Smíchejte víno, cukr, hřebíček, skořici, zázvor a odstraňte vytvořenou pěnu. Nalijte rum, přidejte sušené ovoce, dejte na teplé místo a nechte 30 minut odstát, aby se chutě promíchaly. Do sklenic dejte plátek pomeranče a nalijte nápoj.

Dejte dohromady citron i pomeranč nebo si udělejte svařené víno pro labužníky

S citrusy bude svařené víno zajímavým doplňkem pro vánoční pohodu. Potřebujete:

  • vodu
  • cukr
  • pomeranč
  • citron
  • skořici
  • hřebíček
  • červené víno

Vodu přiveďte k varu, ale nevařte, přidejte cukr, skořici a hřebíček. Po několika minutách přimíchejte víno. Pomeranč i citron oloupejte a vhoďte do vína. Nechte spojit chutě a podávejte.

Kromě známého koření můžete do svařáku přidat také vanilku

Při tomto receptu budete také flambovat. Stačí smíchat:

  • víno
  • hřebíček
  • skořici
  • vanilkové lusky
  • plátky citronu
  • plátky pomeranče
  • cukr

a vše přivést k varu. Až směs začne vřít, přelijeme ji rumem a zapálíme. Podáváme ihned, jak plamen zhasne.