Známá doktorka radí: Želatinu nepoužívejte jen v kuchyni, ale i pro zdraví a krásu

0
(0)

Dalibor , 30. 06. 2020

Želatina - někdo ji miluje, někdo ji nemůže ani vidět. Pokud však patříte do té první skupiny, máme pro vás dobrou zprávu. Želatina má totiž mnoho zdravotních výhod a prospívá i naší kráse. Kromě využití při přípravě zákusků, dortů, zda aspiků ji tedy směle využijte i pro zdraví a krásu.

1. Na kosti a klouby

Příznivé účinky želatiny na kosti a klouby jsou vám již možná dobře známo, proto na tento fakt nezapomínejte. Měli byste ji zařadit do svého jídelníčku především pokud trpíte bolavými klouby, osteoporózou nebo se zotavujete ze zlomeniny. Fosfor, měď a proteiny, které jsou obsaženy v tomto bezbarvém prášku, mají vliv na hustotu kostní tkáně, čímž slouží jako výborná prevence proti osteoporóze. Želatina také obsahuje látku chondrotin, díky které se zbavíte zánětu kloubů a nesmíme zapomínat ani na kolagen, který zase posílí zdraví vašich chrupavek. dodá jim pružnost a zvyšuje celkovou pohyblivost kloubů.

2. Pro lepší srážlivost krve

Trpíte poruchou srážlivosti krve? Zaměřte se na konzumaci potravin s obsahem želatiny.

3. Urychluje hojení ran

Glycin je aminokyselina, která je kromě jiných procesů odpovědná za hojení zánětů, ran a pomáhá účinně bojovat proti infekcím. Je obsažen iv kvalitní želatině, což je další důvod, proč bychom ji měli konzumovat. Díky kolagenu má želatina také vliv na kvalitu a elasticitu pokožky.

4. Pomáhá při hubnutí

Želatina zlepšuje metabolismus a snižuje chuť k jídlu, což má vliv na podporu hubnutí. Udržuje pocit sytosti. Jelikož zlepšuje i průchodnost střev a absorbuje vodu, přispívá k lepšímu trávení. Obsahuje vysoké množství bílkovin a pomáhá i při detoxikaci organismu.

5. Pro krásné vlasy

Pokud chcete mít krásné lesklé vlasy, připravte si tuto masku: Želatinu zalijte vodou a nechte nabobtnat. Zahřejte na sporáku aby se zcela rozpustila. Ještě teplou (ne horkou) želatinu naneste na vlasy a nechte působit, dokud nezačne tuhnout. Následně vlasy důkladně opláchněte čistou vodou. Želatina vlasy posílí, i vyživí a zabrání jejich krepatění.

6. Osvěžovač vzduchu a odpuzovač molů 2 v 1

Mole budou vašemu šatníku zdaleka vyhýbat, pokud do něj vložíte tento domácí želatinový přípravek s vůní levandule. Bonusem bude příjemná vůně.

Postup:

  • Do nádoby nalijte 2 sklenice vody a přidejte 2 lžíce soli.
  • Nasypte 2 balení práškové želatiny a přidejte 25 - 30 kapek levandulového oleje.
  • Želatinu zpracujte podle návodu na obalu a naplňte do menších kelímků.
  • Nechte ztuhnout a umístěte na místa, kde vás obtěžuje tento dotěrný hmyz.

7. K čištění pórů a proti akné

Pokud vás trápí černé tečky či akné, připravte si tuto masku na obličej: Želatinu si rozpusťte ve vodě a přidejte pár kapek čajovníkového oleje. Naneste ji na problematické části obličeje a nechte ztuhnout. Potom odstraňte a omyjte teplou vodou. Želatina celkově prospívá pokožce a čajovníkový olej působí v hloubce pórů. Zabraňuje tvorbě zánětu a blokuje růst škodlivých bakterií v černých tečkách.

BONUS - Recepty se želatinou pro zdraví

Přírodní výživa pro klouby

Potřebujeme:

  • 200 g medu
  • 4 PL sezamových semínek
  • 8 PL lněných semínek
  • 3 PL rozinek
  • 20 g čiré želatiny

Postup:

  • Všechny semínka si umeleme spolu s rozinkami.
  • Do samostatné misky si dáme med, zasypeme práškovou želatinou a důkladně promícháme.
  • Přidáme Semínkové-korintské směs, vymícháme na hladkou konzistenci a přendáme do čisté uzavíratelné nádoby.
  • Užíváme 1 lžičku 2krát denně před jídlem (nejlépe ráno a večer).

Rybízové ​​želé (bonbony) na imunitu - BEZ CUKRU

Potřebujeme:

  • 1 ½ šálku ovocné nebo zeleninové šťávy (šťáva určuje nejen chuť ale také barvu našich cukríkov- např. Kiwi, zelené hrozny, zelí - zelené bonbony; mrkev, pomeranč, mago - oranžové)
  • 4 lžíce želatiny
  • 2-4 lžíce medu (příp. Stévie)
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • Můžeme použít 1 lžíci zdravých složek v prášku (např. Vitamin C, hořčík)

Postup:

  • Rybíz si odstopkujeme, odšťavníme a nalijeme do hrnce.
  • Zasypeme práškovou želatinou.
  • Počkáme dokud želatina vsákne do tekutiny. Potom směs promícháme.

Šťávu začneme zahřívat na mírném plameni - dáváme však pozor, aby se šťáva nezačala vařit, protože bychom přišli o cenné vitamíny. Když se želatina rozpustí, vmícháme ostatní složky - med, vitamíny a extrakty (v případě, že se je rozhodneme přidat).

Takto připravenou želatinu nalijeme do čistého pohár, nebo do forem a necháme vychladnout cca 2-3 hodiny. Můžeme konzumovat lžičkou nebo si želatinu nakrájíme na malé bonbóny. Při vhodném skladování (ve vzduchotěsné nádobě) vydrží až 3 týdny.

Rybíz obsahují množství prospěšných látek. V jedné bobulky se nacházejí přibližně 2 miligramy vitaminu C, čili už 35 - 40 rybízu stačí k pokrytí denní potřeby. Kromě toho jsou bohaté na vitamín A, niacin, draslík, vápník, železo, hořčík a mangan. Posilují imunitní systém, stimulují buněčný metabolismus, podporují svalovou činnost, funkci srdce, chrání sliznici, působí proti stresu a zlepšují náladu. Jsou fantastickou prevencí před virovými a bakteriálními infekcemi.

Další doporučené kombinace ovocných a zeleninových šťáv

ČERVENÁ - jahody, mrkev, červená řepa a trocha citronové šťávy

ORANŽOVÁ - mrkev, pomeranč, zázvor, mango džus

ŽLUTÁ - žlutá hruška, žluté jablko, žlutá paprika a řepa

ZELENÁ - zelí, kiwi, okurka, zelené jablko a hroznové víno

FIALOVÁ - maliny, borůvky, jablko, trocha červené řepy a červené zelí