Stále narůstá počet nových důkazů o tom, jaké výživné látky nacházející se v okurce dokáží bojovat s mnoha onemocněními, včetně těch závažných.
Kromě toho tento druh zeleniny dokáže zlepšovat mnohé další stránky našeho zdraví - jako jsou kvalita vlasů a nehtů, detoxikace či hydratace organismu. Abyste z okurky získali všechny její přínosy stačí, že ji zařadíte do vašeho každodenního jídelníčku jako přílohu k jídlům. Jedna žena se rozhodla, že to vyzkouší a nikdy nelitovala to.
Pojďme se nyní podívat na to, co s jejím tělem udělala pravidelná konzumace okurek.
1) Eliminace toxinů, dodání živin a hydratace těla
- Okurky jsou primárně tvořeny vodou, které obsahují až 95%. Navíc obsahují mnohé pro tělo nezbytné minerály. Jsou proto ideální pro zlepšení hydratace našeho organizmu.
- Nacházejí se v nich i mnohé vitamíny. Nejvíce jich je ve slupce, proto se doporučuje konzumovat okurky neoloupané.
- Nejdůležitější je vitamín C, který si tělo nedokáže vyrobit samo. Jedna malá okurka vám dodá až 10% vaší denní dávky tohoto nenahraditelného vitaminu.
2) Trávení a spalování tuků
- Pravidelná konzumace okurek zmiňované ženě celkově zlepšila její zdravotní stav, vitalitu a energii. Únava se stala věcí minulosti.
- Okurky mají podpůrný vliv na metabolismus. Zrychlený metabolismus znamená více energie do života, rychlejší spalování tuků a postupné hubnutí.
- Navíc, okurky se vyznačují vysokým podílem vlákniny, což z ní činí ideální potravinu na podporu trávení, zrychlení přechodu potravy střevy a předcházení zácpy.
3) Vysoký obsah vitamínů skupiny B
- Podobně, jako v případě vitaminu C, v okurkách najdeme i vysoké množství vitamínů skupiny B.
4) Špatný dech
- Špatný dech je zdravotní problém, který trápí mnoho lidí. Pokud patříte mezi ně, pak pro vás máme excelentní řešení! Jak již jistě tušíte, je jím právě okurka.
- Jediné, co potřebujete udělat, je ukrojit kousek okurky, vložit si ji do úst a držet ho tam přibližně 30 sekund. Pokud by to nestačilo, pak odšťavněte šťávu z okurky a pomocí ní si proplachujte ústa 1 minutu.
- Antibakteriální látky v okurce vám pomohou eliminovat škodlivé bakterie, které jsou příčinou špatného dechu.
5) Prevence mnoha onemocnění
- Jak jsme již uvedli výše, okurky jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů, které pomáhají tělu předcházet mnoha onemocněním, včetně rakoviny.
- Nápomocné jsou i při léčbě a zmírňování příznaků cukrovky či vysokém krevním tlaku (obsah draslíku) nebo vysoké hladině špatného cholesterolu.
- Navíc pravidelná konzumace okurek nebo pití čerstvé okurkové šťávy podporuje tvorbu inzulinu v pankreatu a snižuje rezistenci těla na něj, což ocení hlavně diabetici.
6) Zbavování se celulitidy
- Za příčinu celulitidy se považuje hromadění toxinů v tukové tkáni, které vyvolávají mírné, ale chronické záněty.
- Okurka je téměř dokonalá potravina proti těmto vlivům - obsahuje množství vody a látek, které podporují detoxikaci a vyplavování toxinů těla.
- Navíc má i protizánětlivé vlastnosti, čímž napomáhá zmírňování a odstraňování zánětů.
- Podle různých výzkumů okurka dokáže dokonce předcházet i vzniku ledvinových kamenů.