Zavařené okurky s červeným rybízem - dokonalá pochoutka

0
(0)

Jan , 17. 06. 2021

Možná si říkáte, že se jedná o nevídanou kombinaci okurek a rybízu, ale věřte, že po ochutnání si ji zamilujete. Příprava není nikterak složitá, navíc výsledek je dokonalý. A nejlepší na tom je, že nakládané okurky budete připravovat bez octu. Místo octu totiž použijete červený rybíz.

Suroviny pro přípravu

  • Okurky 600 gramů
  • Česnek 2 stroužky
  • Cibule 1 kus
  • Červený rybíz 1,5 sklenice
  • Pepř 3 kuličky
  • Hřebíček 3 kusy

Nálev

  • Voda 1 litr
  • Cukr 1 polévková lžíce
  • Sůl 2,5 lžíce

Postup přípravy

Připravte si okurky. Umyjte je od hlíny a nechejte je namočené v lavoru či dřezu ve studené vodě, alespoň po dobu dvou až tří hodin. Přichystejte si zavařovací lahve.

Krok dvě

Sklenice pořádně umyjte a vyvařte ve vodě. Nezapomeňte i na víčka. Do sklenic na dno umístěte snítku rybízu, nasekané stroužky česneku, cibulové kroužky a umyté okurky uložte do sklenice. Okurky musí stát rovně, nesmí ležet. Rybíz nestrkejte mezi okurky, nejlépe ho otrhejte z větviček.

Krok tři

Do sklenic nalijte vroucí vodu a nechte ji tak pět až deset minut působit. Poté vodu opatrně vylijte do hrnce a přidejte sůl a cukr. Vodu přiveďte k varu a poté naplňte sklenice vzniklým roztokem. Zašroubujte víčkem a odložte do hrnce na zavaření. Bude stačit, když sklenice umístíte do vody, která bude dosahovat přibližně do ¾ sklenic. Zavařujte pouze osm až deset minut, déle ne. Po delší době by mohly být okurky rozvařené. Po uplynulé době umístěte utěrku na zem a zavařeniny na ni odložte dnem vzhůru. Nechte tak vychladnout a poté umístěte na tmavé a chladnější místo. 

Závěrem

Jedná se o zdravější způsob zavařování okurek bez použití octu, který pro střeva není ideální. Červený rybíz má ovšem velmi podobné účinky, protože obsahuje kyselinu octovou, která bude chránit okurky před zkvašením.