Zapomenutá zelenina našich dědů léčí cévy, zrak i slabé kosti: Vysejte ji v březnu a úrodu sklizeň v květnu - zázrak, který roste jako z vody!

0
(0)

Jan , 11. 05. 2020

Vodnice nebo vodníci  patří do čeledi brukvovitých. Znali ji už naši praprarodiče jako houževnatou plodinu, kterou je možné vypěstovat iv náročnějších podmínkách, například ve vyšších nadmořských výškách a chladnějších místech. Ve středověku byla tato zelenina velmi rozšířená v Evropě kde tvořila jednu ze základních potravin. Také byla velmi oblíbenou proto, že úrodu bylo možné sklízet dvakrát ročně - na podzim a před letem. Její bulvy se dobře skladují iv zimních měsících. Z mladých listů můžeme připravit chutný salát.

Chuťově může připomínat ředkvičku nebo kedluben . Na rozdíl od ředkvičky vůbec neštípe, je šťavnatá a má jemnou máslovou chuť.

Vysévání a péče 

Vegetační období této zeleniny je velmi krátké - 7 až 10 týdnů , proto ji můžete vysévat dvakrát ročně. Na zimní uskladnění se doporučuje vysévat ji v srpnu. Pokud ji vysejete v druhé polovině března, úrody se dočkáte už v květnu . Vodnice třeba vysít do vlhké půdy na světlé až slunné stanoviště. V pozdějších termínech setí je přípustné i polostinné místo. Hloubka výsevu by měla být 2 až 3 cm a rozestup rostlin asi 20 až 30 x 10 cm.

Tato zelenina není náročná na pěstování . Stačí, abyste v jejím okolí udržovali kyprou půdu av případě teplých a suchých dní její dopřáli zálivku.

Vodnice pro zdraví, co dokáže?

  • vysoký obsah vitamínů a živin,
  • vysoký obsah vápníku z ní činí pomocníka při léčbě zlomenin a prevenci osteoporózy ,
  • vysoký obsah rostlinných sterolů, které jsou dobrou prevencí arteriosklerózy ,
  • bohatá na antioxidanty, ty odstraňují z organizmu škodlivé volné radikály,
  • posiluje imunitu ,
  • pomáhá při hubnutí ,
  • zlepšuje a zrychluje trávení a stimuluje činnost střev,
  • prevence rakoviny (může za to vysoký obsah antioxidantů a pozitivní vliv na činnost trávicího traktu a střev),
  • kardiovaskulární zdraví - zlepšuje flexibilitu cév, pomáhá odstraňovat vápenaté usazeniny a zlepšuje tak jejich průchodnost,
  • močopudné účinky - ej časté pojídání může dokonce pomoci rozpouštění malých ledvinových kamenů,
  • protizánětlivé vlastnosti jsou účinné při léčení astmatu a potlačení příznaků astmatu,
  • listy vodnice jsou bohatým zdrojem luteinu, karotenoidu, který podporuje zdraví očí a zabraňuje očním onemocněním jako je makulární degenerace a šedý zákal,
  • zpomalení stárnutí - antioxidanty ve vodníci mají schopnost bojovat proti volným radikálům, brání poškození buněk a zpomalují stárnutí.

Vodnice můžeme využít různými způsoby . Dá se konzumovat čerstvá jako ředkvička nebo tepelně upravená ve formě salátu, kaše či dušená. Jíst se také dají listy, jsou plné vitamínů, živin a vynikající například do salátů,

Výborná na hubnutí

Vodnice je složená s 91% vody. Zbytek tvoří 0,3% bílkovin, 6,1% bezdusíkatých výtažkových látek, 1,1% vlákniny a 0,8% popelovin s největším podílem draslíku.
Už toto složení napovídá, že je velmi zdravá, lehká a vhodná i při redukčních dietách. Nakrájejte ji do polévky nameisto brambor, připravte jako pyré, ale upečte - je velmi chutná a lahodná.

Vodnice je nevhodná pro lidi se zánětem žlučníku.