Výzkum ukázal, že pouze 2 lžičky tohoto oblíbeného oleje denně zničí vaše tělo i mozek

0
(0)

Dalibor , 14. 02. 2020

Podle studie provedené organizací AARP je zdraví mozku důležité až pro 93% lidí, ale jen málo z nich skutečně vědí, jak si ho udržet.

Navzdory obecně rozšířenému názoru, že s věkem se výkon mozku snižuje, nemusí k tomu vůbec dojít. Existují jednoduché kroky, které zajistí, že i s přibývajícími léty si udržíte dobrou paměť, rychlé myšlení a celkově dobrý výkon svého mozku.


Platí to dokonce i tehdy, pokud už jste v takzvaném "zlatém věku". Kdysi se totiž věřilo, že tvorba nových nervových buněk končí v mládí.

Dnes již víme, že neurogenezi pokračuje iv dospělosti.

Faktory, které ovlivňují tvorbu nových mozkových buněk, se stále zkoumají. Existují však i jiné věci, které ovlivňují zdraví mozku.

No a o jedné z nich si řekneme více v našem dnešním článku.

Jak řepkový olej negativně ovlivňuje zdraví mozku a tělesnou váhu
Nedávná studie odhalila, že konzumace řepkového oleje spouští v mozku procesy způsobující jeho poškození, výsledkem čehož je zhoršená paměť a schopnost učit se.

Vedoucím této studie byl Dr. Domenico Pratico z Fakulty medicíny při Temple univerzitě ve Filadelfii, amerického státu Pensylvánie.

Jak uvádí Dr. Pratico, řepkový olej je mnohými považován za zdravý, ale jde o rozšířený mýtus.

Dodává k tomu následující:

"Řepkový olej je oblíbený, protože je levnější než jiné rostlinné oleje a navíc je často propagován jako zdravý. Toto tvrzení se však jen velmi málo vědecky zkoumáno, zvláště jeho vliv na lidský mozek. "

Používání řepkového oleje se rozšířilo v době, kdy se začaly objevovat zprávy o škodlivosti saturovaných tuků (což už dnes je mimochodem vyvrácena). No a řepkový olej obsahuje nejméně saturovaných tuků ze všech rostlinných olejů, proto se pozornost zaměřila právě na něj.

Ve skutečnosti je však tento olej pro zdraví člověka nejhorší. Často se však používá nejen v domácnostech, ale i v restauracích na vaření, pečení či smažení.

Vraťme se však zpět k zmiňovanému výzkumu.

Co zjistili výzkumníci


Výzkumníci použili zvířecí model na myších, které byly geneticky upraveny tak, aby se u nich rozvinula Alzheimerova choroba.

Myši byly rozděleny do dvou skupin. První skupině se podávala běžná strava a druhé skupině strava obohacená o ekvivalent 2 čajových lžiček řepkového oleje denně.

Na konci experimentu trvajícího 6 měsíců vědci zpozorovali, že myši konzumující řepkový olej byly výrazně tučnější než myši, které ho nekonzumovali.

Navíc druhá skupina myší vykazovala výrazný pokles kapacity paměti a také pokles hustoty post-synaptické bílkoviny 94, která je ukazatelem synaptické integrity.

Výzkumníci proto konstatovali, že řepkový olej má na zdraví nepříznivý vliv:

"Když si toto všechno dáme dohromady, naše výsledky nepotvrdily žádný pozitivní vliv řepkového oleje na zdraví. Naopak, ukázal se jako faktor podporující rozvoj Alzheimerovy choroby, včetně ztráty paměti a poškození synaptické integrity mozku. "

Váš mozek potřebuje zdravé tuky
Titíž výzkumníci kromě řepkového oleje zkoumali i účinky olivového oleje v podobném modelu na myších.

Jak zjistili, žádná skupina myší nebyla tlustější. Co se týče výkonu mozku, tak skupina konzumující stravu obohacenou o extra panenský olivový olej byla na tom výrazně lépe ohledně paměti, prostorové orientace, i schopnosti učit se.

Dokonce i myši, které byly geneticky vytvořeny tak, aby si ve stáří rozvinuly Alzheimerovu chorobu, vykazovaly zachovanou synaptickou aktivitu a zvýšenou nervovou aktivitu.


Tuky jsou podstatnou součástí mozkových struktur. Vždyť přece mozek je tvořen ze 60% tuky. Proto by nemělo překvapovat, že na svou optimální činnost bude potřebovat právě zdravé druhy tuků.

Navíc, ačkoli je mozek jen malé procento z celkové tělesné váhy, spotřebovává až 20% metabolické energie. Potřebuje hlavně esenciální mastné kyseliny, které si však tělo nedokáže samo vyrobit, proto musí být dodávány ve stravě.

Většině lidí se však dostává nadměrné množství omega-6 mastných kyselin, ale příliš málo omega-3 mastných kyselin jako jsou EPA a DHA. Vědci zjistili, že pacientů trpících ADHD je příliš nízký výskyt právě těchto dvou důležitých tuků.

Omega-3 tuky najdete hlavně v těchto potravinách:

  • ryby jako jsou losos, makrela a sardinky
  • rybí olej
  • lněná semínka
  • ořechy
  • konopný olej
  • olivový olej
  • avokádo

Také, na rozdíl od zpracováním poškozených rostlinných tuků, váš mozek jako palivo potřebuje právě donedávna zaznávané saturované tuky.

Saturované tuky najdete hlavně v těchto potravinách:

  • vepřové sádlo
  • máslo
  • kokosový olej

Závěr
Ve světle těchto nových skutečností je možné říci, že řepkový olej není zdravý. Právě naopak, pro tělo je doslova jedem, který ho pomalu, ale jistě ničí.

Tuto je zajímavé krátké video o tom, jak se řepkový olej vyrábí (v angličtině):

Pro ty z vás, kteří nerozumíte anglicky, video ukazuje, jak se ze semen řepky získává olej lisováním, ale následně se chemicky čistí hydroxidem sodným, potom rafinuje podobně jako když se vyrábí mýdlo a nakonec se ještě zbavuje pachů a bílí chemickými bělidly.

Teprve potom se takto vysoko zpracován plní do lahví, které směřují na pulty obchodů.

Jak vidíte, takto upravený olej má od původního rostlinného oleje skutečně daleko a spíše připomíná ropný výrobek než potravinu pro lidi.

👍 Tento návod je užitečný