Za chvilku začnou opět všude kvést pampelišky, tak si nezapomeňte zapsat tyto recepty.

0
(0)

Dalibor , 28. 01. 2021

Žlutě kvetoucí pampelišku, která má po odkvětu létající vrtulníčky přenášené větrem, snad zná naprosto každý. Mnoho zahrádkářů má k této rostlině odpor, protože jde o vytrvalý plevel, který se velmi špatně vytrhává. Byla by však škoda pampelišku úplně odsoudit a snažit se jí nadobro zatratit. Nabízí totiž mnoho skvělých látek, které mají příznivý vliv na lidský organismus. Velká síla se ukrývá především v jejím dlouhém kořeni. Na co všechno pomáhá a čím to je, že právě pampeliška může být tak zdravá? To se dozvíte v tomto článku.

Kořen z pampelišky

Typický světle zbarvený kořen pampelišky je lehce dužnatý, takže se dá dobře sklízet, zpracovávat a sušit pro případnou potřebu. Největší sílu má typicky před květem či přímo v květu rostlinu. Pokud však potřebujete, určitě využijte i kořen z odkvetlé pampelišky, protože i v takovém případě bude bohatá na mnoho důležitých látek. Z kořene v čerstvé i sušené podobě je vhodné připravit silný čaj či odvar. Nezapomeňte přidat trochu citronu a medu pro dochucení a přebití výrazně hořké chuti, kterou může být poměrně složité s radostí konzumovat.

V čem je kořen z pampelišky speciální

Silně hořká chuť bílého mléka pampelišky, které je patrná ve všech jejích částech dává tušit, že se uvnitř budou ukrývat určité speciální rostlinné látky. Mnoho býložravých zvířat má tuto rostlinu v oblibě pro své výživné hodnoty a moc dobře také věcí, jaké skvělé a prospěšné látky vlastně obsahuje.

Na jaké nemoci a problémy může pomáhat?

Ptáte se, s čím vším může pomoci taková obyčejná pampeliška? Možná se budete divit, ale silné hořké látky mají negativní vliv na rakovinné buňky. Po konzultaci s lékařem tak může jít o podpůrnou terapii například při leukémii. Pravidelné popíjení čaje z kořene pampelišky může být také výbornou prevencí pro zdraví lidského organismu obecně.