Recept na výborné jídlo z malé výplaty. Tímto u nás doma nikdo nepohrdne a přitom stačí tak málo.

0
(0)

Dalibor , 14. 10. 2020

Vejce patří v kuchyni k velice oblíbeným surovinám a pokud jde o přípravu snídaně z nich, existuje celá řada receptů, od těch obecně známých a jednoduchých, až k sofistikovanějším, které již vyžadují trochu více kuchařského umu.

Mezi nejjednodušší způsoby přípravy vajec patří vejce natvrdo, naměkko a na hniličku, dále omelety, které je možno podávat samotné nebo je plnit, různými náplněmi, oblíbená jsou také například sázená vejce, míchaná vejce a rovněž ham and eggs (česky někdy též hemenex), tedy vejce pečená se šunkou nebo anglickou slaninou. Někteří lidé mají rádi i ztracená vejce.

Pokud máte chuť zkusit z vajec připravit něco netradičního, co vám ale na druhou stranu nezabere příliš času a nebude složité, můžete vyzkoušet tento recept pocházející z dalekého Srbska.

Potřebné suroviny

Pro přípravu srbské vaječné snídaně budete potřebovat:

  • 8 celých čerstvých vajec
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 polévkovou lžíci másla
  • 1 polévkovou lžíci strouhanky, nejlépe domácí
  • 150 g strouhaného sýru, a
  • trochu čerstvé sekané petrželky nebo pažitky.

Postup přípravy

Vezměte vhodnou, spíše nižší zapékací misku a vymažte ji máslem. Poté do ní dejte zakysanou smetanu a do ní opatrně rozklepněte vejce, jedno po druhém. Vrstvu vajec poté posypejte sekanou petrželkou nebo pažitkou.

Zvlášť v misce si smíchejte strouhaný sýr se strouhankou a touto směsí poté posypejte vajíčka ve smetaně. Poté na povrch přidejte ještě několik malých hrudek másla.

Troubu předehřejte na 220 °C a vložte do ní zapékací misku. Pečte tak dlouho, dokud se vajíčka nezpevní a povrch nezezlátne. Odhadovaná doba pečení je přibližně 10 minut, ale bude to záležet také na typu a výkonu vaší trouby.

Poté už stačí vzít do ruky krajíc čerstvého, dobrého chleba, uvařit si kávu, čaj nebo jiný oblíbený nápoj a vychutnat si jednoduchou, ale netradiční snídani.

Tento recept byl otištěn v roce 1956 ve vydání srbské Velké národní kuchařky, kde se navíc doporučovalo pokrm před zapečením posypat kousky ančoviček. Pokud je máte rádi, můžete samozřejmě vyzkoušet i tuto původní variantu receptu.