Každý víkend dělám tento "eskymo" dortík, který milují moje vnoučata. Není suchý, ba naopak se rozplývá v puse.

0
(0)

Dalibor , 19. 03. 2021

Příprava výtečného dezertu, který bude chutnat úplně jako z cukrárny, není nic složitého, když máte ten správný recept. Jistě oceníte následující článek, kde najdete recept na svěží dort Eskymák, který si zamiluje celá rodina i návštěvy.

Co budete potřebovat pro přípravu dortu

Korpus

  • Slepičí vejce - 4 kusy
  • Cukr - 180 gramů
  • Voda - 100 ml
  • Pšeničná mouka - 130 gramů
  • Prášek na pečení - 1 lžička
  • Kakaový prášek - 3 lžíce

Krém

  • Kondenzované mléko - 0,5 lahvičky
  • Vanilkový cukr - 1 lžička
  • Mléko - 250 ml
  • Cukr - 60 gramů
  • Pšeničná mouka - 3 lžíce
  • Máslo - 250 gramů
  • Slepičí vejce - 2 kusy

Čokoládová poleva

  • Kakaový prášek - 3 lžíce. l.
  • Cukr - 3 lžíce. l.
  • Máslo (50 g) - 3 lžíce. l.
  • Zakysaná smetana - 4 lžíce. l.

Postup přípravy

Vezměte 4 vejce a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a přidejte 100 g cukru a znovu šlehejte mixérem. V další misce si smíchejte 80 g cukru a žloutky a rozšlehejte mixérem. Přidejte 100 ml vody k žloutkům, promíchejte a celou směs přidejte k bílkům a pomalu zamíchejte. Poté přidejte 130 g mouky, 3 lžíce kakaa a 1 lžičku prášku do pečiva.

Vyložte si formu pečicím papírem, nalijte těsto a pečte 180 °C asi 30 minut. Upečené těsto zkontrolujte párátkem. Během pečení dortu připravte krém. Do hrnce dejte 2 vejce, 60 g cukru a lehce promíchejte, pak přidejte kondenzované mléko, 3 lžíce mouky, vanilkového cukru a 250 g mléka a promíchejte. Nechte směs vařit na mírném ohni do ztuhnutí. Následně nechte vychladit a krémem potřete prostřední část korpusu, který rozříznete na dvě poloviny.  

Posledním krokem je příprava čokoládové polevy, kdy si rozehřejete máslo s cukrem, trochou smetany a kakaovým práškem. Následně celý dort polijete a vložíte vychladit do lednice, než poleva ztuhne. Teď se můžete těšit, až tento skvělý dort ochutnáte a nabídnete návštěvě.