Pamatuješ? Vyhlášené polévky ze školní kuchyně. 10 receptů, které uhranou i vaše děti!

0
(0)

Dalibor , 12. 09. 2020

Oblíbené jídlo ze školní jídelny? Věřte, že taková jídla existují. Své o tom vědí kuchařky z mateřské školy, které sepsaly recepty na 10 polévek, které děti milují. Současně jsou to recepty na zdravé polévky, které uvaříte doslova za pár korun. Ba dokonce jejich příprava netrvá ani příliš dlouho, což potěší i všechny hospodyňky, které nemají času nazbyt. A o jakých polévkách mluvíme? Vyzkoušejte hrstkovou, čočkovou, písmenkovou, krupicovou, drožďovou, brynzovou, brokolicovou, hrachovou, mléčnou nebo sýrovou!

Hrstková

Oblíbená nejen mezi dětmi, ale také mezi dospělými, je hrstková polévka. Potřebujete k ní pouze: luštěniny, česnek, petržel, brambor, sůl, pepř a mletou papriku. Na základ s jíškou si navíc připravte cibuli, olej a hladkou mouku. Polévku uvařte na klasický způsob, na závěr dochuťte majoránkou a petrželkou.

Čočková

Dalším receptem, který v dětském výběru nikdy nechybí, je čočková polévka. Pro přípravu potřebujete: 250 g čočky, vodu, bobkový list, 200 g brambor, sůl a 2,5 dl zakysané smetany. Nesmí chybět také 30 g hladké mouky, ocet nebo citronová šťáva na dochucení. Polévku opět připravte klasicky jako vždy.

Rajčatová s písmenky

Ke školnímu jídelníčku neodmyslitelně patří populární rajčatová polévka s písmenky. Tuto polévku milují děti od školky, nesmí proto ve výčtu polévek chybět. K její přípravě si nachystejte: 3 rajčata, příp. 5 cherry rajčátek, 350 ml rajského protlaku, vodu, bobkový list, třtinový cukr (nebo cukr krystal) a těstovinová písmenka. Polévku vařte klasickým způsobem, písmenka je možné také vyměnit za jiné těstovinové tvary, zvířátka nebo obrázky.

Krupicová

Mateřinkový nebo školní jídelníček bez polévky s krupicovými knedlíčky? Děti tuto polévku přímo vyžadují, proto jim ji připravte doma také z 2 lžiček másla, mražené zeleniny a zeleninového vývaru. Pro dochucení ještě budete potřebovat sůl a pepř, pro přípravu knedlíčků 2 vejce, 7 lžic dětské krupice a pár kapek oleje. Příprava je snadná, protože se polévka vaří opět klasicky.

Drožďová

I tato polévka patří mezi oblíbené, proto si nachystejte 1 cibuli, 200 g kořenové zeleniny, kostku droždí, olej a domácí vegetu. Knedlíčky připravíte z dětské krupice a oleje. Vařte běžným způsobem.

Brynzová

Původem od našich sousedů, i tak je brynzová velmi oblíbená. K přípravě potřebujete: brambory, brynzu, polohrubou mouku, vejce, mletý kmín a sůl na dochucení. Do polévky je dobré přidat drobné těstoviny. Uvařte jako obvykle a budete koukat, jak rychle zmizí z hrnce!

Brokolicová

Jemňounký krém z brokolice si děti nemohou vynachválit. Navíc je brokolicová polévka nadmíru zdravá, připravte ji dětem doma z 6 žampionů, 250 g smetanového sýra, 200 g brokolice, mrkve, cibule a několika menších brambor. Na přípravu budete potřebovat také rostlinný olej. Po uvaření jí rozmixujte ponorným mixérem do hladka, můžete ozdobit lístkem máty.

Hrachovka

Školní menu bez hrachovky? Děti hrachovou polévku milují, můžete jí připravit s krupicovými knedlíčky nebo s krutony ze starého pečiva. Na přípravu polévky budete potřebovat 350 g hrachu, 2 mrkve, 3 brambory, svazek petrželky a lžíci oleje. Pro výrobu knedlíčků musíte mít: 2 vejce, lžičku soli a 100 g krupice. Polévku vařte klasicky. Pro variantu s krutony opečte na kostičky nakrájený toastový chléb nebo rohlíky dozlatova a posypte jimi polévku těsně před podáváním.  

Mléčná

Bílá polévka patří mezi školní klasiky, proto si ji připravte z ½ l mléka, ½ l vody, ½ vejce, 60 g krupicové mouky a dosolte dle chuti. Přípravu zvládne úplně každý, navíc báječně chutná.

Sýrová

Poslední polévkou ve výběru nejoblíbenějších je sýrová polévka s drobenkou, na kterou budete potřebovat: 6-7 brambor, 1,3 l vody, sůl, 1 l mléka a 150 g smetanového sýra. Drobenku si připravte z 1 vejce, hrubé mouky a soli. Příprava je obdobná jako u všech polévek, tato je navíc za pár minut hotová. K tomu báječně chutná!