Víte, že sušené jahodové stopky jsou cennější než samotné plody: Poklad pro celou rodinu, používáme jejich celý rok!

0
(0)

Dalibor , 06. 06. 2020

Jahodová sezóna je úžasným obdobím v roce, kdy si naplno vychutnáváme oblíbené recepty ze šťavnatých jahod. Dnes vám však řekneme něco o tom, proč byste nikdy neměli vyhazovat tyto zelené stopky z jahod. Dají se totiž perfektně využít a to v kuchyni a pro zdraví.

Jahodové použití

Malé zelené stopky se najčastiejšie nechávají vysušit na voňavý jahodový čaj. Není však jen velmi voňavý, ale má velký potenciál iv otázkách zdraví. Bylinkáři ho doporučují pro prevenci velkého množství nemocí a zmírnění příznaků stárnutí.

  • Pomáhá při zmírnění bolestivých příznaků dny.
  • Snižuje množství škodlivého cholesterolu v krvi.
  • Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Používání jahodových stopků

  • Má stahující účinek díky vysokému obsahu taninů.
  • Potlačují příznaky stárnutí pokožky souvisejícím s věkem (rozdrcené stopky ve formě masky aplikujte na obličej na potlačení příznaků stárnutí).

Dokonce i v sezóně, jahody mohou jen těžko být nazýván levný produkt, a proto doporučujeme využít z nich všechno: zmrazit bobule a vysušit jahodové stopky.

A nyní více o tom, jak to udělat, aby se bobule nezměnily na nechutnou červenou kaši a stonky neztratili své léčivé vlastnosti.

Na začátek důkladněomyjte bobule, zbavte jejich všech nečistot. Zbavte se poškozených nebo shnilých bobulí. Potom jemně oddělte stonek (můžete to udělat s nožem nebo brčkem).

Stopky rozprostřete na talíř, ručník nebo ubrousku. Je velmi důležité, aby na ně nedopadalo přímé sluneční světlo. Stonky se vysuší rychle, za den budou připraveny (musíte skladovat na tmavém a suchém místě). Hlavní věc - občas promíchat a obrátit - tak urychlíte procesu sušení.

Nyní nechte stopky sušit a soustřeďte se na plody. Omyté jahody dáme na ručník nebo papírový ubrousek a nechte vyschnout po dobu 15-20 minut. Přebytečnou vlhkost je potřeba odstranit.

Osušené jahody přeložte do čisté misky, zasypte několika lžícemi cukru a lehce promíchejte, aby byla každá bobule obalená cukrem.

Sběr jahod na zimu

Na zmrazení použijte plech nebo jinou hlubokou nádobu. Základem je, že musí být jahody dokonale suché. Rozložte jahody v cukru v jedné vrstvě do vybrané nádoby tak, aby se bobule nedotýkaly.

Během jedné nebo dvou hodin zcela zamrznou, ale je velmi důležité, abyste je každou půl hodinu mísily, aby jahody nebyly přimražené k povrchu (například plechu na pečení). Zmrazené jahody přendáme do uzavíratelného sáčku a skladujeme v chladničce.

Jak zmrazit jahody

Takto zmrazené jahody si zachovají svou chuť i krásnou vůni a můžete je rovnou použít.

Jahodové stopky - Další možnosti využití

V profesionálních kuchyních jahodové stopky slouží jako vyniakjúce ochucovadlo a ne jen to. Právě v zelené části se totiž koncentruje vůně a svěžest jahodového plodu. Jahodové stopky se jednoduše umyjí a přidají na pekáč k masu nebo pečené zelenině. Po upečení mají jemně kyselkavé tóny a jídlům dodají jedninečnou chuť.

Namísto citronových plátků

Nalijte do džbánu čistou vodu, nasypte do ní hrst umytých jahodových stopek a nechte dobře vyluhovat. Neuvěříte, jakou krásnou jahodovou vůni a svěží chuť bude vaše limonáda mít. Můžete ji dochutit medem, třtinovým cukrem nebo dalším ovocem. Je skutečně výborná!

Ochucený ocet

Je výborný na grilované ryby, maso nebo pro přípravu octových zálivek a dresinků do salátu. Stačí, když umyté stopky naložíte do obyčejného octa a necháte několik hodin odležet.

Alkohol s příchutí jahod: Naložte stopky do obyčejné vodky nebo jiného alkoholu a nechte několik dní stát. Když ho budete nalévat, všichni se vás budou ptát, jak je možné že drink voní po jahodách.

Věděli jste, že jahodové stopky obsahují množství vitamínů a stejně jako listová zelenina i železo a další zdraví prospěšné látky? Přidejte si je do smoothie se špenátem nebo namísto zelených bylinek. Výslednému koktejlu přidá na chuti ale také na zdraví!

Čaj a jahodové koření

Pokud stopky vysušíte, můžete si z nich připravit výborný čaj nebo jahodové koření. Pro přípravu čaje potřebujeme 1 lžičku sušených lístků, kterou zalijeme 1 šálkem vroucí vody, necháme louhovat a iv zimě si můžeme užívat typicky letní chuť a vůni. Jahodové koření je skvělé do salátů, masa, ale například i do koláčů, kterým přidá krásnou vůni.

Přidejte si je do koupele

Jahodový lázeň během zimních měsíců? Proč ne! Do koupele si nasypte i trochu sušených jahodových stopek nebo zamražených čerstvých stopek. Máte postaráno o ten nejvoňavější relaxační zážitek!