Dokonalé zlaťoučké hranolky, které neplavou v oleji a chutnají naprosto skvěle. Tady máte RECEPT!

0
(0)

Tomáš , 26. 07. 2021

Milujete hranolky, ale nevíte, jak udělat ty domácí tak křupavé, jako byste si je právě někde koupili hotové? Hranolky sice nepatří mezi dietní pokrmy, pokud to s nimi ale nepřeháníte, nemůže se nic stát a můžete si je vychutnat. Lehké, křupavé a doma připravené budou tím nejlepším občerstvením pro vaši rodinu.

Proč se domácí hranolky liší od těch koupených?

Na skvělé hranolky potřebujete dobré brambory, olej, vodu a cukr. Ano, poslední surovinou je cukr. Nejdříve brambory oloupejte, nakrájejte na tyčinky a dejte je na 10 minut do misky se studenou vodou. Dejte vařit vodu do hrnce a hranolky vhoďte do vroucí vody. Vody oslaďte lžící cukru. Vařte je 3-5 minut a poté je sceďte tak, aby zůstaly suché. Olej zahřejte na 160 stupňů a přidejte hranolky, smažte je tak dlouho, dokud nevyplují na hladinu.

Hranolky položte na pergamentový papír a nechte je tam tak dlouho, dokud olej z nich nevyteče. Hranolky při další várce smažte jen krátce, jen aby získaly zlatou barvu. Druhá metoda je stejně účinná, jen místo cukru budete potřebovat trochu octa. Je to malý detail, který ale může pomoci k tomu, aby hranolky byly úžasně křupavé, jak kdybyste si je koupili u stánku.

Na druhou metodu vám budou stačit jen brambory, voda a ocet

Tajemství ve druhé metodě tkví právě v použití octa. K němu už vám stačí jen dobré brambory a voda. První krok je stejný – brambory musíte oloupat a nakrájet na tyčinky, které budete smažit. Všechny je dejte do misky se studenou vodou a počkejte několik minut. Poté je opláchněte pod novou studenou vodou, nechte odtéct škrob a poté vodu v hrnci převařte a přidejte sůl a ocet. Hranolky vařte 3-5 minut, záleží na tom, jak jsou velké.

Poté vodu vypusťte, hranolky osušte na papírovém ručníku nebo kuchyňské utěrce a usmažte na oleji, který zahřejte na 190 stupňů. Smažte je do doby, než budou zlatavé – budou krásně křupavé a zároveň šťavnaté. Pro příště budete mít méně práce s děláním hranolek, ušetříte tím spoustu času, navíc si hranolky můžete připravit dopředu a zamrazit je.